Честит празник, скъпи габровци!

На 1 ноември отдаваме почит на едни от най-важните хора в нашия живот. Наричаме ги „будители“ – хората, които носят светлина, карат ни да се просълзяваме, когато чуем химна или да настръхваме при звука на гайдите. Хората, благодарение на които се наричаме българи, четем и пишем на свой език и със своя азбука, имаме наша църква, творим и се гордеем с името си и това, което постигаме.

Днес умишлено няма да поздравя специални гости или да се обърна само към работещите в училищата, читалищата и културните центрове. Смятам, че будителите отдавна са излезли извън рамките на определени професии. И въпреки че можем да ги разпознаем ясно в класните стаи, между кориците на книгите, в изложбените зали или на сцената, нека се вгледаме по-внимателно в хората около нас. В бабите и дядовците, които приеха „внучета назаем“, пяха им български песни и ги храниха с български гозби, в хората, които се събират вече няколко пъти, за да се хванат за ръце в един ритъм в „Хора за хората“, в участниците в инициативата „Осинови паметник“, в тези, които пуснаха писмо в кутиите на „Училище за добрини“, в бащите, които заведоха семействата си на връх Шипка по време на честванията на трети март или майките, които за Бъдни вечер ще сготвят нечетен брой постни ястия и ще омесят пита, на която ще сложат кръст, житен клас, учение, здраве.

Още много са. Вярвам, че всеки от нас може да добавя хора и дела в този списък. Всеки може да постави и себе си в него, защото няма човек, който никога да не е влизал в ролята на будител.

Наоколо е пълно с човеци-светулки, а помогнем ли им, ставаме като тях.

Затова искам да се обърна към всички вас тук – грижете се за българския дух. Мислете за себе си като за будители. Не смятайте, че Априлов, Райчо Каролев, Неофит Рилски, Вазов, братя Миладинови, Чинтулов и Каравелов са недостижими, но и не се стремете да бъдете като тях. Бъдете себе си – съвременни, активни, знаещи, можещи, дейни!

Прибавете своята малка светлинка към останалите будителски свещици и българският дух ще стане толкова силен, че нищо няма да може да го угаси.

Благодаря на всички вас за достойното служене на идеята.

Честит Ден на народните будители!

 

инж.Нела Рачевиц

ВрИД Кмет на Община Габрово

СПОРТНИ ПРОЯВИ В ГАБРОВО ПРЕЗ МЕСЕЦ НОЕМВРИ
30 октомври 2015
Изплащане възнагражденията на членовете на секционни избирателни комисии
2 ноември 2015