Днес България започва защита на титлата си от Интерконтиненталното издание на турнира на Международната федерация по хандбал IHF Trophy. Надпреварата е в спортна зала „Орловец“ и събира първенците в турнира при мъжете и жените от пет континента. Организатори на престижната проява са IHF, Българската федерация по хандбал и Община Габрово.

България е носител на трофея при жените от последното издание на IHF Trophy, което се проведе през 2013-та година в Монтерей, Мексико. През миналата година българските хандбалистки спечелиха и европейската надпревара IHF/EHF Challenge trophy, която се проведе в Лариса, Гърция, за да си осигурят ново участие в Интерконтиненталния финал. За титлата нашите момичета ще спорят с първенците в турнира от Азия, Африка, Пан Америка и Океания, съответно отборите на Узбекистан, Сенегал, Гваделупа и Нова Зеландия.

Треньорите Христо Коев и Веселина Златева са подбрали най-добрите 14 състезателки, с които разполага страната ни на възраст до 20 години, каквото е изискването в турнира. Голямата отсъстваща е звездата на българския женски хандбал в момента – Елизабет Оморегие. За съжаление, тя не беше пусната от клуба си „Крим“, който на 24-ти има мач от груповата фаза на Шампионската лига при жените. 13 от момичетата са от вътрешното първенство. Единствената „чужденка“ в състава е съотборничката на Елизабет в „Крим“ - Глория Павлова. Представителките на шампиона ХК“Бъки“ са Лора Сарандева, Кристияна Блажева, Боговеста Йосифова, Милена Великова, Анна Инджова, Ива Георгиева и Габриела Георгиева. В състава е и бившата вратарка на „Бъки“ Виктория Маринова, която вече е в състава на „Ники спорт“ (Сливница). Другият страж, на който ще разчита отбора, е Ивона Петкова от ХК“Панагюрище“. От „Свиленград-ПУ“ са повикани Райна Георгиева и Ралица Димитрова, от „Етър 64“ – пивотът Мария Спиридонова, а от „Ники спорт“ гардът Гергана Грозданова. Габровският треньорски щаб е допълнен от лекаря на отбора - д-р Пламен Панов.

Първият мач на българския тим е срещу първенеца на Пан Америка в турнира – Гваделупа. Двубоят е последен от програмата за първия ден на надпреварата и ще започне в 20 часа, веднага след официалното откриване, което е насрочено за 19.00.

В мъжката надпревара за IHFTrophy ще спорят съставите на Узбекистан, Фарьорски острови, Таити, Колумбия и Кабо Верде. Програмата предвижда по четири мача всеки ден от утре до неделя – по два мъжки и два женски. Срещите са от 14.00, 16.00, 18.00 и 20.00 часа.

Всички подробности около турнира можете да следите на сайта sport-gabrovo.com

Габрово ще ръководи новата мрежа за устойчиви обществени поръчки
21 октомври 2015
ПРОГРАМА ЗА ТУРНИРА IHF TROPHY, 21-25 Октомври
22 октомври 2015