На фестивал като на фестивал – започва с блясък и завършва с победители. Шестият „Смешен филм фест“ ще бъде официално закрит в понеделник, 19 октомври, от 20.00 часа. Тогава ще бъдат обявени филмите-победители в тазгодишното издание.

Преди това Ви каним на представянето на книгата „Хартиеният принц” от 16.30 часа в РБ „Априлов-Палаузов“. Ще се срещнете с авторката Владислава Войнович и преводачката на хърватска литература Русанка Ляпова.

От 18.00 часа започва испанската комедия „Братовчеди“. Прожекцията е от модул „Световен екран“. Филмът на режисьора и сценариста Даниел Санчес Аревало е от 2011 г., с продължителност 98 минути.

Оператор е Хуан Карлос Гомес, музика -  Хулио де ла Роса. В ролите: Ким Гутиерес, Инма Куеста, Раул Аревало, Антонио де ла Торе, Адриан Ластра, Клара Лаго.

Трима братовчеди заминават за селото, в което са прекарвали лятната си ваканция като деца. Диего е зарязан от бъдещата си съпруга в самото навечерие на сватбата. Най-близките му приятели, двамата му братовчеди – свалячът мачо Хулиан и мекушавият хипохондрик Хосе Мигел, го завеждат в селото, където с любопитството на кутре е завоювал първата си „победа” – Мартина, все още живееща там. С надеждата, че старата любов ръжда не хваща и че така ще преодолее предбрачната си травма, Диего се впуска да сваля Мартина. Скоро той започва да се пита дали тя всъщност е нещо повече от лек за любовната му мъка. Другите двама участници в купона се сблъскват със собствени проблеми – единият среща сочната млада проститутка Клара, а другият – властната медицинска сестра Тона...

ДАНИЕЛ САНЧЕС e сценарист, роден на 24 юни 1970 г. в Мадрид. Автор е на „Тъмносиньопочтичерно” (2006), „Дебелаци” (2009) и „Голямото испанско семейство” (2013).

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ - Наградата „Гойя” 2015: номинация за най-добра поддържаща роля на Раул Аревало, за най-добър млад актьор на Адриан Ластра; наградата на Съюза на испанските актьори за най-добра второстепенна роля на Антонио де ла Торе, за най-добра поддържаща роля на Раул Аревало.

Веднага след официалното закриване на фестивала в 20.00 часа Ви предлагаме „Китайска приказка“. Прожекцията е от модул „Световен екран“. Копродукцията на Аржентина и Испания е от 2011 г., с продължителност 90 минути.

Режисьор и сценарист е Себастиан Боренстейн, оператор - Родриго Пулпейро, музиката е на Лучо Годой. В ролите: Рикардо Дарин, Мюриел Санта Ана, Игнасио Хуанг.

Комедия за случайната среща между Роберто и един китаец, лутащ се из Буенос Айрес в търсене на чичо си, който е единственият му жив роднина. Роберто вижда как изхвърлят китаеца от едно такси. Така започва принудителното и странно съжителство между двамата, тъй като Роберто не говори китайски, а Хун не знае нито дума на испански.

СЕБАСТИАН БОРЕНСТЕЙН е сценарист и режисьор, роден на 22 април 1963 г. в Буенос Айрес, Аржентина. Автор е на „Китайска приказка” (2011), „Жребият е хвърлен” (2005), „Поръчителят” (1997).

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ - Наградата „Гоя“ 2012 за най-добър латиноамерикански филм; наградата „Марк Аурелио д’Оро” на журито за най-добър филм и наградата на публиката на международния кинофестивал в Рим, 2011 г.

Всички прожекции ще бъдат в зала „Възраждане“. Цената на билета е 3 лева.

Пълната програма може да разгледате на страницата на фестивала filmfest.gabrovo.bg