През почивните дни сме отделили специално внимание на по-младата и най-малка по възраст аудитория на „Смешен филм фест 6“.

В неделя, 18 октомври, от 11.00 часа Ви предлагаме българска анимация за деца. Подборката от късометражни филми, подходящи за всички възрасти, са от модул „100 години българско кино“.

„Снежният човек“ - 1960, 10 минути. Режисьор е Радка Бъчварова, сценарист - Анжел Вагенщайн, художник - Петер Шауер и Глория Христова, а музиката е от Симеон Пиронков.

Поетична история за голямата искрена любов на един срамежлив снежен човек към малко момиченце.

„Маргаритка“ - 1965, 5 минути. Сценарист, режисьор и художник е Тодор Динов, музика - Симеон Пиронков.

Филм за стремежа към свободата.

„Папагалски залъгалки – Австралия“ - 2008, 4 минути и половина. Сценарист, режисьор и художник е Цветомира Николова, художник на форшпана - Анна Харалампиева, а музиката е от Румен Цонев.

Серия от поредицата „Папагалски залъгалки”, базирана върху фолклорни детски песнички, приказки и залъгалки от цял свят. Мъдрият папагал отвежда в далечни пътешествия момченце, на което са му омръзнали уроците.

„Вълшебният сладкиш на лелка Брелка“ - 2013, 10 минути. Режисьори са Георги Димитров и Свилен Димитров, сценарий - Момчил Николов, Нели Димитрова и Свилен Димитров, музика -  Петко Манчев.

В едно малко градче животът си тече сладко. Лелка Брелка пече вълшебни сладкиши, които карат децата да летят щастливо в небето и да играят на „Прескочи облаче". Щом децата са щастливи, родителите им също са щастливи, както и министър-председателят.

„Зайченцето бяло“ - 2006, 3 минути и половина. Сценарист, режисьор и художник е Надежда Славова, музиката е от Петър Ступел.

Анимационен филм по известната детска песничка.

„Как Сърдел направи ремонт“ - 2014, 9 минути. Режисьори са Радостина Нейкова и София Илиева, сценарий - Георги Мерджанов и Радостина Нейкова, музика - Петко Манчев.

На един стар таван, в един прогнил гардероб живее Сърделът, вечно сърдит и недоволен, мразещ светлината и слънчевите лъчи. Един досаден слънчев лъч му пречи да спи и той решава да премахне всяка светлина. Резултатът обаче е неочакван.

„Локва“ - 2014, 6 минути. Сценарист и режисьор е Вера Донева, художник - Настимир Цачев, музика - Константин Цеков.

Всяко дете има своите мечти. Пред него се откриват нови светове. На всеки възрастен му се иска понякога да се върне в детството и да се почувства свободен да направи нещо щуро...

„Ревла“ - 2003, 8 минути. Сценарист, режисьор и художник е Цветомира Николова, музика - Румен Цонев.

Всички възрастни в къщата имат колективен сън, в който главните герои са… крави. Събуждат се и осъзнават, че мученето идва от ревящото им дете. Чрез сълзите си ревлата намира необикновен начин да излезе навън.

„Сламеният човек“ - 2001, 15 минути. Режисьор и художник е Анри Кулев, сценарист - Христо Ганев, музика - Любомир Денев.

Филм за приятелството.

„Тупа-лупа“ - 2002, 9 минути. Сценарист, режисьор и художник е Цветомира Николова.

Баба и внуче си измислят своя версия за страшния Торбалан, който наказва непослушните деца. Щом престанеш да се боиш от него, виждаш, че той е просто един сънлив, стар вехтошар. Дори може да ти хареса.

„Кенгуру“ - 2008, 2 минути и 45 секунди. Сценаристи, режисьори и художници са Надежда Славова и Катя Мънкова, музика - Ангел Коцев

Анимационен филм по известна детска песничка.

 

В 16.00 часа започва руският филм от конкурсната програма - „От сто години няма такива елхи“. Лентата е от 2014 г., с продължителност 107 минути.

Режисьори са Тимур Бекмамбетов, Юрий Биков, Дмитрий Киселев, Александър Кот, Александър Карпиловский и Екатерина Телегина. Сценаристи са Иля Цофин, Анна Матисон и Алексей Казаков. Оператори са Сергей Трофимов, Пьотр Духовской и Михаил Милашин. В ролите: Иван Ургант, Сергей Светлаков, Мария Порошина, Виктор Вержбицки, Артур Смолянинов, Александър Головин, Александър Домогаров-младши, Анна Хилкевич, Ян Цапник, Екатерина Шпица, Владимир Гостюхин, Антон Богданов, Галина Стаханова.

Руската империя преди сто години... Бъдни вечер. Декемврийски задръствания, масови веселия, разкошни балове и скромни празненства, дворяни и обикновени селяни, царското семейство и войници от фронтовете на Първата световна война, прогресивни поети и първите кънкьори по фигурно пързаляне – всичко е толкова различно по онова време, освен едно – празникът. Хората се подготвят, живеят, вярват, мечтаят и чакат истинското чудо – Рождество!

От 18.00 часа ще видим защо „Мъртъвците бързат/Изгубени в Галисия“ – неделното ни предложение от модул „Световен екран“. Испанският филм на режисьора и сценариста Анхел де ла Крус, е от 2009 г., с продължителност 104 минути.

Оператор е Сусо Бело, музика - Артуро Б. Крес. В ролите: Чете Лера, Неус Асенси, Мануел Манкиня, Белен Констенла, Мария Кастро, Серхио Бермудес.

Ирене си изкарва хляба, като кара скариди и други морски дарове от Галисия в Германия. Упътват я към близко градче, прочуто с морските си деликатеси, но камионът й засяда на мостче заради огромна статуя на стрида. Филомено, местен човек, и семейството му се събират за погребението на неговия баща. Филомено не гори от желание да махне статуята, за да освободи пътя на камиона, тъй като тя е била издигната от баща му в чест на деликатеса, прославил градчето им.. Никой не може да намери изход от „задънената улица”.

АНХЕЛ ДЕ ЛА КРУС е сценарист и режисьор, автор на „Анимираната гора” (2001), „Сън в нощта на Свети Хуан” (2005) и „Бръчки” (2011).

В 20.00 часа  е прожекцията на последния филм от конкурсната програма на фестивала - „Хектор и търсенето на щастието“. Копродукция на Германия и Канада от 2014 г., с продължителност 118 минути.

Режисьор е Питър Челсъм, сценаристи - Мария фон Хеланд, Питър Челсъм и Тинкър Линдзи по книгата на Франсоа Льолор. Оператор е Коля Бранд, а музиката е от Дан Манган и Джеси Зубът. В ролите: Саймън Пег, Тони Колет, Розамунд Пайк, Стелан Скарсгаард, Жан Рено, Вероника Ферес, Кристофър Плъмър.

Хектор е психотерапевт, чиито пациенти са мъже на средна възраст с твърде много пари, свободно време и екзистенциални тревоги. Животът му е подреден, а годеницата му – грижовна, но той усеща, че изпуска най-важното и тръгва да го търси сам в „екзотичните“ за един лондончанин части на света. Розамунд Пайк го чака търпеливо у дома, докато той й показва по скайп колко е вълнуващо да си в джунглата. По време на своето пътешествие Хектор си пада по проститутка в Шанхай, в Африка го отвличат, говори с животни, учи се да танцува... Изобщо щастието е, като загубиш смисъла в живота, да можеш да си платиш едно околосветско пътешествие с елементи на „Сървайвър“.

ПИТЪР ЧЕЛСЪМ е роден в Блакпул, Англия. Учи в Лондонския театрален колеж и изпълнява главни роли в телевизионни и игрални филми, както и театрални роли с Шекспировата кралска трупа в Кралския национален театър и в Кралския дворцов театър. На 30-годишна възраст става кинорежисьор и сценарист, снима „Чуй песента ми”, „В града и на вилата”, „Знак на съдбата”, “Ще танцуваме ли?”, „Хана Монтана. Филмът” и други.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ – „Златен трейлър” 2014: наградата за най-добър комедиен трейлър; Фестивал на комедийния филм, Монте Карло 2015: наградата за най-добър режисьор.

Всички прожекции ще бъдат в зала „Възраждане“. Цената на билета е 3 лева.

Пълната програма може да разгледате на страницата на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Напомняме Ви, че освен журито, зрителите също имат възможност да изберат своя фаворит сред единайсетте филми от конкурсната програма. Гласуването може да стане чрез анкетна карта, пусната в урната на зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала. Филмите са: „Лесна плячка“ – САЩ, „Испанска афера“ – Испания, „Събирач на трупове“ – България, „Китайски пъзел“ – Франция, САЩ и Белгия, „Любов и инженерство“ – Германия, Финландия и България, „На един черпак разстояние“ – САЩ, „С трабант до края на света“ – Чехия, „Чудният  Бокачо“ -  Италия и Франция,  „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ – Швеция и Хърватска, „От сто години няма такива елхи“ – Русия, „Хектор и търсенето на щастието“ – Германия и Канада.