По повод Световния ден за борба с остеопорозата, в Приемната на Община Габрово ще се проведе информационно събитие „Да запазим костите си здрави!“, което ще се състои на 14 октомври т.г., сряда, от 15.00 до 17.00 часа. То е част от информационната и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на заболяването, която се провежда в цялата страна. Тази година акцентът на кампанията е върху правилното хранене през различните етапи на живота, което допринася за укрепване и поддържане на костите.

Посетителите ще научат кои са трите важни ключа на правилното хранене при мъже и жени,  ще попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, ще се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност.

По време на събитието ще се проведат измервания на костната плътност и телесен състав срещу заплащане. Цената на изследването е 10.00 лв. с предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже на възраст над 50 г. получават остеопорозна фрактура до края на живота си. Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи фрактури при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след получаването им. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури  в света да нарастне с 310% при мъжете и 240% при жените.

Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни. Призива на организаторите в цял свят е, посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

В Габрово - четири нови социални услуги за подкрепа на деца и семейства в риск
8 октомври 2015
С фото инсталацията „Паралели“ започна отбелязването на 70 г. театър в Габрово
9 октомври 2015