На 14-15 октомври 1990 г. в АЕК "Етър" за първи път се провежда Първият традиционен есенен панаир на народните занаяти в музейни условия. Идеята на организаторите е да се представят българските традиционни занаяти пред посетителите на музея и чрез това да поддържа жив интересът към тях; да се представят майстори от различни райони на страната, с цел опознаване регионалните традиции и насърчаване на познавателния интерес към занаятчийските умения. Предметите, с които майсторите участват в Панаира, отговарят на специални изисквания като: да са изработени с традиционни инструменти по ръчна технология; материалите и суровините, от които са изработени, да са характерни за сътветния занаят; да поддържат връзката със традиционната обредност.

От 2003 г. Панаирът се превръща в международен. През годините в  него участват майстори от Румъния, Русия, Молдова, Украйна, Литва, Хърватска, Чехия, Германия, Англия, Франция, Испания, Гърция, Италия, Мароко, Япония и други.

От 4 до 6 септември 2015 г. ще се проведе XIII-тото издание на Международния панаир на народните занаяти, посветен на Европейските дни на наследството и под патронажа на Председателя на народното събрание на Република България, госпожа Цецка Цачева.

От страната са заявили участие 73 майстори в занаятите: копаничарство, грънчарство, дърворезбарство, тъкачество, ръчно плетиво, кожарство, ковано желязо, сарачество, изделия от плъсти, килимарство и други; и 30 участници от Япония, Южна Корея, Беларус, Азърбайджан, Румъния, Русия, Шотландия, Украйна, Италия и Сирия ще представят пред етърската публика традиционните за съответната страна занаяти като традиционни сувенири от хартия, калиграфия, изделия от слама, рисуване на икони, бродерия и накити от мъниста, изработване на стъклени фигурки, традиционни шевици, килимарство и други.

Тази година 6 майстори от страната ще се състезават в занаята "Дърворезбарство".  Жури от специалисти ще определи победителят, който ще получи голямата награда "Сребърна хлопка" и право на изложба-базар в музея. През последните десет години над 70 майстори от над 30 селища са се състезавали в занаятите бакърджийство, плетачество, пастирска дърворезба, ковано желязо, копаничарство, грънчарство, ножарство, плетене с царевична шума, гайтанджийство, плъсти и дървостругарство.

За първи път, в рамките на панаира, АЕК "Етър" и Музикална компания "Родолюбие" организират Първа национална среща на майсторите-производители на народни музикални инструменти. Специално жури ще определи най-добрия инструмент в пет категории (гайда, кавал, тамбура, тъпан и гъдулка).

Съпътстващо събитие е XI-та Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще", в която ще вземат участие 40 специалисти от страната и чужбина. По традиция комплекс "Етър" издава сборник с докладите на участниците в научния форум. През 2015 г. излезе сборникът с 43 доклада от предходната конференция.

Гостите на музея ще могат да се насладят на богата фоклорна програма, с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, спектакъл "Фолкорна магия" на Държавен куклен театър, гр. Стара Загора, ансамбъл "Тракия", изпълнения на солисти от Оркестър за народна музика на Българското национално радио с най-добрите музикални инструменти, представени в Първата национална среща на майсторите на народни музикални инструменти и други.

Спонсори на XIII-ти Международен панаир на народнире занаяти са: Загорка АД, Технически хипермаркет "Багира". Основни медийни партньори са: БНТ, БНТ Детска Евровизия, БНР, Информационна и радиоверига "Фокус", вестник "24 часа", АРЕНА Медиа, списание THEXPERTS /Travel & Hospitality Experts/, вестник "100 вести", Култура ON AIR, Радио "Бумеранг", Радио Габрово, Дарик радио и Дарик нюз. С медийната подкрепа на Радио N-Joy, БНР Стара Загора, БНР Шумен, Национална телевизия СКАТ, Телевизия Стара Загора, Списание "Зона БГ", Зетра ТВ, вестник "Хасковска Марица", Марица Пловдив.

30 внучета „назаем” пристигат в днес в 4 габровски села
31 август 2015
До края на 2015 г. ще бъдат завършени ключови обекти от градската инфраструктура
31 август 2015