Възстановка на празничната обредност за Благовещение и традициите по отбелязването на празника, показаха пред своите родители децата от група „Маргаритка” в обединено детско заведение „Ран Босилек”.

   

Облечени в народни носии малчуганите пресъздадоха задължителните ритуали за Благовец. За да не пострадат от змийско ухапване през лятото, те преметоха двора от натрупаните през зимата боклуци и запалиха огън, който да пречисти дома от всичко лошо. Възпитаниците на детското заведение представиха и ритуалното обикаляне на къщата с вдигане на шум с ръжена от огнището, за да бъдат прогонени пълзящите твари, изричайки заклинанието „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец.”

С много ентусиазъм малките госпожици показаха как според преданието момите разбирали дали ще се задомят. Те поставиха във вода лалета, които ако се разпъпят до три дни ще значи, че ще се омъжат до края на годината. Както повелява традицията на този ден, деца и родители сложиха паричка в джобовете си, защото поверието гласи, че който чуе кукувица на Благовец и в същото време има пари в джоба си, ще му върви през цялата година.