На 26 март 2010 г. от 13 часа в Ритуална зала на Община Габрово ще се проведе граждански форум на тема „Антикризисни мерки и социална политика - европейски програми и национални действия”.

Домакин на събитието, което се организира от Информационното бюро на Европейския парламент за България, в партньорство с Европейски информационен център „Европа директно” – Габрово и Портал ЕВРОПА – Europe.bg, е Община Габрово.

Сред участниците са членовете на Европейския парламент Илиана Иванова (ЕНП – ГЕРБ), Ивайло Калфин (С&Д – КЗБ) и Слави Бинев (независим – Атака), които ще дебатират с представители на бизнеса, на браншовите организации, местната власт, неправителствени организации, медии, студенти. В открита дискусия по темата гражданите ще могат да изкажат своите позиции и очаквания, да задават въпроси, да търсят път към общо решаване на проблеми.

Водеща тема на форума е желанието за идентифициране на националните приоритети, на най-важните и неизбежни антикризисни мерки, с внимание към икономическата политика в рамките на Европейската стратегия 2020. Всяка от институциите в ЕС търси отговор на въпроса, как европейската икономика да излезе от световната финансова криза по-силна, по-стабилна, по-конкурентноспособна и с по-добър потенциал за бъдещо развитие. В редица държави, включително и в България, разговорът за бъдещето е труден, защото ефектите на кризата се чувстват силно, а националните икономики са под напрежение.

Освен възможността да участват на място в събитието, всички, които се интересуват от темата, могат да проследят дискусията на живо в интернет, на страницата на Портал ЕВРОПА www.chat.europe.bg. Мнения и въпроси ще могат да се изпращат онлайн по време на дебата, както и предварително, нa info@europe.bg. Гледните точки на гражданите ще бъдат предоставени на българските членове на Европейския парламент.