Първа пролет и първите щъркели в Архитектурно-историческия резерват „Боженци” ще бъдат посрещнати от Адам и Ева. Това са персонажите в карикатурната изложба, с която музеят „Дом на хумора и сатирата” ще гостува в резервата. Тези, които го посетят, ще могат да видят 45 гледни точки, колкото са карикатурите, на 37 майстори на карикатурата от цял свят.

Колекцията с творби на библейска тема е представена от музея „Дом на хумора и сатирата” в редица салони, но световната й премиера е в Румъния през 2004 г. През 2007 г. колекцията е била и в Сургут, Русия. Тогава тамощният Художествен музей отбеляза с тази изложба и 35-ия рожден ден на ДХС, и рождения ден на своя международен конкурс за карикатура „Карикатурум”.

Изложбата търси комичните измерения, затова не натоварва с отвлечени постулати, а развеселява душата. В рисунъка на Фелипе Мегел Анхел (Аржентина), Луис Кастильо (Бразилия), Ивайло Никодимов (България), Мануел Ернандес (Куба), Галина и Валентин Караваеви (Русия), Жан Ефел (Франция), Мирослав Бартак (Чехия), Кацухиро Ямамото (Япония) и други от общо 17 страни, се открива жизнена и зареждаща енергия.

Всички творби в изложбата са участвали в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дома на хумора и сатирата всяка нечетна година, което ще рече, че пред нас е една своеобразна „хумористична извадка” от 1973 година насам.

Тазгодишното традиционно гостуване на Дома на хумора и сатирата на Първа пролет с изложбата от карикатури „Адам и Ева” ще радва гостите на АИР „Боженци” до края на месец май.