Специална награда за принос в развитието и опазването на културно-историческото наследство и иновативен подход при представяне историята на габровската индустрия получи Община Габрово за Интерактивен музей на индустрията в националния конкурс „Сграда на годината 2014“.

Статуетката бе връчена лично на кмета Таня Христова от Давид Михайлович, управител на „Булфелд“ ЕООД – компанията-инвеститор на столичния „Парадайз център“. На бляскава церемония в търговския комплекс за тринайсти пореден път бе направен преглед на най-хубавите български сгради през изтичащата година.

Конкурсът е под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството със съдействието на браншовите организации в архитектурата, инвестиционното проектиране и строителството. В него участваха 77 новоизградени и реконструирани публични и частни проекти, завършени през 2014 г. Обектите бяха оценени от жури от 27 водещи експерти и представители на бизнеса и културата с председател Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Кметът на община Габрово Таня Христова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова

Сградата, в която се помещава Интерактивният музей, беше изцяло реконструирана благодарение на спечеления от Община Габрово проект за развитие на културно-историческия туристически продукт и свързаната с него инфраструктура по Оперативна програма „Регионално развитие“. Обликът й е дело на арх. Мария Хлебарова, конструктор е инж. Румен Матев, а изпълнител – обединение „Културна инфраструктура Габрово 2012“ с партньори „Строител“ ООД, гр. Русе и „Плиска консултинг“ ООД, гр. София.

Характерните белези на зданието отпреди повече от 120 години са запазени, но е въведено изцяло ново функционално и конструктивно решение. Музеят включва над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през индустриализацията, социализма и съвремието.

Интегрираният проект за развитие на културно-историческото наследство бе отличен и в категорията за най-атрактивна туристическа атракция по време на годишната информационна конференция на ОП „Регионално развитие”, която се проведе на 10 декември в София. В рамките на форума министър Лиляна Павлова и столичният кмет Йорданка Фандъкова връчиха традиционните награди за най-добри бенефициенти, изпълнили проекти по ОПРР. В събитието участваха Витория Алиата ди Вилафранка – директор-дирекция „Изграждане на административен капацитет в Югоизточна Европа“ на ГД „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Сграда на годината 2014“ ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 13 декември, събота, от 14:55 часа.

12 декември - Ден на майстора
11 декември 2014
Таня Христова спечели приза „Кмет на месеца“ по темата "Подготовка за предизвикателствата на зимата"
11 декември 2014