По-малко от три дни остават до затваряне на интернет гласуването, в което ще бъдат определени предпочитанията и фаворитът на публиката от националния конкурс „Сграда на годината 2014“. Претендент за награда в престижното събитие е най-новата туристическа атракция на Габрово – Интерактивният музей на индустрията. Той се състезава в категорията „Сгради – паметници на културата“ заедно с още четири обекта.

Всички почитатели на музея могат да дадат своя глас за него до 12:00 часа в сряда, 10 декември 2014 г., на сайта на конкурса – www.buildingoftheyear.bg. Участникът, събрал най-много гласове, ще получи приза „Сграда на публиката 2014“. Вотът ще стане ясен същата вечер на официална церемония в столичния „София Ивент Център“. Награждаването ще бъде излъчено по БНТ 1 и БНТ Свят на 13 декември.

Историята на музея започва през 1893 г., когато неизвестен майстор построява къща за семеен дом и кантора на габровския търговец Цанко Добрев. В средата на 20-те години на ХХ век сградата е закупена от Българската тър­говска банка, след което е национализирана от Градския народен съвет. През 1986 г. е обявена за недвижима културна ценност с местно значение. От 1949 г. до 2003 г. се ползва от историческия музей, а до 2013 г. бе необитаема и неподдържана.

Реконструкцията през 2013 г. по проект за развитие на културно-историче­ския туристически продукт и свързаната с него инфра­структура е запазила характерните белези на сградата отпреди повече от 120 години, но въвежда изцяло ново функционално и конструктивно решение. В Интерактивния музей са включени над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през индустриализацията, социализма и съвремието. Върху фасадата на зданието се реализират ефектни вечерни прожекции на принципа на технологията 3D мапинг шоу.

Конкурсът „Сграда на годината“ се провежда за тринайсти път, а целта му е да отличи качествените идеи, оригиналността и новаторските решения в областта на архитектурата. Носителят на голямата награда и победителите в отделните категории ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството и бизнеса.

Да подкрепим Интерактивния музей и да докажем още веднъж, че когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави!

Работни дни с читатели на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“
8 декември 2014
Коледни изложби в Дома на хумора и сатирата
8 декември 2014