Най-новата туристическа атракция на Габрово – единственият на Балканите Интерактивен музей на индустрията, има реалната възможност да спечели наградата на публиката в националния конкурс „Сграда на годината 2014“. Той е номиниран в категорията „Сгради – паметници на културата“.

От днес стартира интернет гласуването, което ще продължи до 12:00 часа на 10 декември 2014 г. и ще определи предпочитанията и фаворита на публиката за най-забележителна сграда. Всички почитатели на музея могат да дадат своя глас за него на сайта на конкурса – www.buildingoftheyear.bg. Участникът, събрал най-много гласове, ще получи приза „Сграда на публиката 2014“. Вотът ще стане ясен в деня на официалната церемония, която ще се състои на 10 декември в столичния „София Ивент Център“ и ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ Свят в навечерието на Коледа.

Историята на музея започва през 1893 г., когато неизвестен майстор построява къща за семеен дом и кантора на габровския търговец Цанко Добрев. В средата на 20-те години на ХХ век сградата е закупена от Българската тър­говска банка, след което е национализирана от Градския народен съвет. През 1986 г. е обявена за недвижима културна ценност с местно значение. От 1949 г. до 2003 г. се ползва от историческия музей, а до 2013 г. бе необитаема и неподдържана.

Реконструкцията през 2013 г. по проект за развитие на културно-историче­ския туристически продукт и свързаната с него инфра­структура е запазила характерните белези на сградата отпреди повече от 120 години, но въвежда изцяло ново функционално и конструктивно решение. В Интерактивния музей са включени над 20 инсталации от видео, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия през индустриализацията, социализма и съвремието. Върху фасадата на зданието се реализират ефектни вечерни прожекции на принципа на технологията 3D мапинг шоу.

Конкурсът „Сграда на годината“ се провежда за тринайсти път, а целта му е да отличи качествените идеи, оригиналността и новаторските решения в областта на архитектурата. Носителят на голямата награда и победителите в отделните категории ще бъдат определени от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството и бизнеса.

Да подкрепим Интерактивния музей и да докажем още веднъж, че когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави!

Клипът „Щастливо Габрово“ е гледан на шест континента
1 декември 2014
Коледно настроение за малки и големи
1 декември 2014