Малчуганите от селата в кметство Гергини, които през ваканцията са при баба и дядо, както и техни приятели от града, ще опитат днес разликата между матан и айран.

Те ще се съберат за втори път в библиотеката на читалище „Христо Ботев 2008“ в село Гарван, за да усвояват изкуството на квилинга. Инициативата е на 15-годишната Кристияна, която е доста напреднала. Тя реши да донесе материалите, с които разполага, и да научи „малките“ на нещо хубаво, докато са на село. Приятелите й на нейната възраст също се запалиха и първата „квилинг забавачница“ се състоя преди седмица. 

Днес в ранния следобед се очаква интересът да бъде по-голям. А бабите и лелите от читалището са решили да им поднесат изненада, като ги почерпят с традиционни летни напитки, приготвяни от хората в този край по време на жеги. Матанът, както го наричат в габровския край, е разхладителна млечна напитка, която се получава като остатъчен продукт при „избиването“ на домашно масло от пълномаслено мляко. А айранът е охладено, добре разбито с вода и малко сол кисело мляко.

Семейството на Цонка и Тодор Цаневи от Гергини, което понякога си прави матан от овче мляко, реши да подари на музейната експозиция в Сторото училище в село Гарван излязлата от употреба ръчна машина за биене на масло. Така децата ще могат видят два традиционни дървени уреда, с помощта на които се получава матан – ръчна буталка и дървена машина с ръчка за биене на масло, както разбира се и електически миксер, с който ще бъде разбит айранът.

„Квилинг забавачницата“ е част от инициативите по проекта “Моето шарено лято“, който читалище „Христо Ботев 2008“ с. Гарван изпълнява вече четърта година. Като налепят цветните хартийки в красиви форми, днес в 18.30 часа децата ще излязат на площада, за да гледат „Театро на мегдана“. Това ще бъде първото от общо петнайсетте представления на спектакъла „От кулата“, с който Малка Театрална Компания ще гостува в 15 населени места от община Габрово. Ако имат късмет артистите също ще опитат айран и матан.

Проектът „Приеми ме на село” отличен с още една награда
13 август 2014
Утре временно ще бъде ограничено движението в участък от път III-552 Трявна – Габрово
14 август 2014