Над 170 деца и ученици взеха участие в Общинския фестивал на толерантността, който отбеляза приключването на обучителните дейности по проект „Интеграционни мерки за подобряване на достъпа до образование в община Габрово“. В събитието се включиха участниците в проекта - ЦДГ „Радост”, ЦДГ „Слънце”, ОДЗ „Първи юни”, ОДЗ „Ран Босилек”, ОУ „Цанко Дюстабанов”, VI ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Неофит Рилски” и СОУ „Отец Паисий”. Организатор на фестивала бе Община Габрово.

  

Младите артисти представиха богата програма от традиционни обичаи и празници на местните общности, много песни, танци и драматизации. Така те показаха какво са научили за културното многообразие, етническата толерантност и търпимост в клубовете за интеркултурно обучение по проекта.

  

Специалната изненада бе модно ревю, в което децата, като истински манекени, демонстрираха спецификите и творческите заложби на различните народи при създаването на облекло. Те дефилираха на сцената на зала „Възраждане“ с оригинални български, еврейски, руски, цигански и турски носии.

  

„Да бъдем толерантни означава да разберем, че светът не е създаден само за нас. Да се научим да не рушим преди да можем да създаваме, да даваме преди да вземаме, да знаем, че всеки си има право на мнение“, бе посланието на всички участници.

  

За отличното представяне във фестивала и упоритата работа през годината, малчуганите бяха възнаградени с грамоти и подаръци, а вкусна торта бе кулминацията на вечерта.

  

Съпътстващо събитие на празника беше откритата изложба на рисунки и апликации, изработени от децата по време на занятията през тази учебна година. Фоайето на зала „Възраждане“ се превърна в галерия за техните произведения.

Да бъдем толерантни и заедно да сътворим един по-хубав свят!

  

Проектът „Интеграционни мерки за подобряване на достъпа до образование в община Габрово“ е на стойност 88 360,12 лева и стартира на 12 март 2013 г. Финансирането е от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-4.1.05 „Образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Партньор е основно училище „Неофит Рилски”, а продължителността – 16 месеца.

Повече информация за проекта може да видите на http://gabrovo.bg/bg/article/3398

Фотогалерия на събитието

Обстановката в Габрово след проливните валежи постепенно са нормализира
31 май 2014
Честит 1 юни
1 юни 2014