Детска градина „Явор“ избра Световния ден на книгата 23 април, за да открие своята нова библиотека.  Мебелите за нея са дарение от "Лайънълс клуб"-Габрово. Фондът й, състоящ се от около 150 е детски книги и енциклопедии, е създаден отново чрез дарителство от родители, преподаватели и служители в детската градина.

Малките любознайковци ще могат да четат своята любима книжка в библиотеката или да я вземат за вкъщи. За техните родители е оформен специален информационен кът със съвети как да се четат книжки, как да се съхраняват и опазват те и др.

Идеята на инициативата за оформяне на библиотеки в детските градини е да се възпитава отношение към книгата и навици за четене от най-ранна възраст у децата. Първата библиотека създадена чрез дарения бе открита през ноември 2012 г. в детска градина „Перуника“, като част от проект „Да възпитаваме децата от детските градини в обич към книгите и четенето“. През 2013 г. в сътрудничество с Община Габрово щафетата бе поета от "Лайънс клуб"-Габрово, които дариха мебели за организирането на библиотеки в общо пет детски градини в нашия град – „Радост“ база 1 и база 2, „Младост“, „Ран Босилек“ и „Явор“.