Днес започва Международният фестивал на куклените театри по приказки на Ханс Кристиян Андерсен в град Паневежис, Литва. От 2 до 8 април габровският куклен театър ще участва в програмата на фестивала с 2 представления на „Принцесата и граховото зърно“.

Тази година град Паневежис е избран за културна столица на Литва, а събитието е част от богатия календар, планиран от организаторите. Фестивалът, чийто домакин е паневежският куклен театър на колела, е по повод 209 години от рождението на великия писател и цели да представи артистичното наследство на известния датчанин чрез кукленото изкуство.

Свои представления по приказки на Андерсен по време на фестивалната седмица, освен Държавен куклен театър – Габрово, ще изнесат: Паневежският куклен театър на колела, Куклен театър „Леле“ – Вилнюс, Лиепайски куклен театър – Латвия, Мъйтищински театър „Огниво“ – Русия, Белоруски театър „Лялька“, Калининградски областен театър – Русия, Киевски национален университет за театър, кино и телевизия – Украйна, Хмелницки областен академичен театър – Украйна, Държавен куклен театър – Каунас, Литва.

Освен участие в престижния куклен форум, посещението на габровския театър е по повод отбелязването на 10 години от установяването на партньорски взаимоотношения с град Паневежис, Литва.

Днес започва Кинопанорама «90 години Мосфилм» в Габрово
2 април 2014
Деца от ЦДГ „Мики Маус“ в Габрово представиха мюзикъла „Пролетна омая“
2 април 2014