"Начинът, по който вие говорите за своя град и положителната енергия, с която заразявате е много симпатична и впечатляваща“, сподели посланикът на Япония, на чист български език по време на посещението си в Габрово. Негово Превъзходителство господин Такаши Коидзуми бе придружаван от съпругата си и аташето по културни въпроси към посолството госпожица Мивако Токумицу.

„Най – сетне и аз успях да сбъдна една своя мечта. За Габрово и габровските анекдоти само бях слушал, но успях да посетя това място едва през третия си дипломатически мандат в България“. Целта на официалното посещение на посланик Коидзуми бе запознаване с туристическия потенциал и възможностите за посрещане конкретно на японски туристи в общината, сътрудничество в областта на културата, както и проучване на бизнес климата и профила на основните икономически отрасли в града.

На срещите си с кмета, кметския екип и председателя на Общинския съвет Негово Превъзходителство бе детайлно запознат с традиционните и съществуващите в момента производства в Габрово. Имаше честта да бъде първият гост на обновените експозиции в Дечковата къща и новия Интерактивен музей на индустрията, чието официално откриване предстои до дни. В Дома на хумора и сатирата, където бе експонирана изложба с творби на японски автори, посланикът получи един от първите екземпляри с габровски шеги - преведени на японски.