„Отпадък с късмет не отива за смет“ е новата инициатива на Община Габрово, насочена към най-младите жители на град Габрово обхващаща децата от яслена до гимназиална степен.

Проектът ще се реализира в четири последователни месеца, оцветени символично в различен цвят според  това, какво ще се събира. Кампанията стартира през Зеления октомври, който е месецът на хартията, Жълтият ноември е посветен на пластмасата, а Синият декември – на металните отпадъци. На всеки от първите три етапа  училището, детското заведение, класът или групата събрали най-много отпадъци ще получат специални награди.

Различен и много специален ще бъде четвъртият месец – януари. Червеният цвят, избран за него, и мотото „Не изхвърлям с ръце – дарявам от сърце“ подсказват, че той ще има благотворителен характер. В него децата на Габрово ще са тези, които ще даряват запазени игри, играчки, книги и спортни пособия. Идеята на последният етап е деца да дарят деца, като една част събраните материали ще отидат за социални домове и жилища от защитен тип, а друга ще бъдат дарени на детски градини и училища, които имат нужда от попълване на материалната база.

По време на инициативата представители на екипа, реализиращ проекта за новото депо, ще посети детските ясли, градини и училищата, за да разкажат какво се случва в Габрово с отпадъците и защо трябва да пазим нашата Земя.

Финален щрих на инициативата ще даде концерт с артистична изява, в който ще се включат самите участници. Тогава ще стане ясно какво количество хартия, пластмаса и метал са събрани, а също така кой е първенецът при разделното събиране на отпадъци.

Екскурзоводи и аниматори с удостоверения за професионално обучение
14 октомври 2013
Таня Христова представи модели за енергийна ефективност във „Форум ГРАДЪТ”
14 октомври 2013