Изпълнени с положителни емоции преживявания имаха през най-летния месец август потребителите на габровския Дневен център за възрастни хора с увреждания. Заедно със специалистите от заведението те участваха в три еднодневни екскурзии до аквапарка в казанлъшкото село Овощник. В инициативата се включиха и деца от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, техни близки и приятели.

По време на престоя си в атракциона групата проведе водни процедури в минералния басейн и се забавлява с редица игри и занимания. Упражненията във вода помагат на хората със специфични потребности да преодолеят някои дефици в развитието си, да подобрят общото си здравословно състояние и да създадат необходимите двигателни и хигиенни навици, използвани в ежедневието.

Освен терапията в аквапарка, участниците имаха възможност да посетят нови места и да изучат непознати обекти. Като част от екскурзията те разгледаха руския храм със златни кубета над град Шипка, както и историческите паметници на върховете Шипка и Бузлуджа.

Инициативата за летен отдих на хората от Дневния център за възрастни с увреждания е част от проекта на Община Габрово „Спортна анимация в туризма”. Разработката се реализира съвместно със Сдружение „Бъдеще и закрила за лица с интелектуални затруднения”. Стойността й е 700 лева и се финансира в рамките на партньорството между Габрово и швейцарския град Тун.