Прогнозата на националния институт по метеорология и хидрология към БАН за 29.07.2013 е за слънчево и горещо време. Температурите ще се повишат с още 2-3 градуса и максималните  днес ще са между 35° и 40°. Индексът на ултравиолетовото лъчение днес ще бъде опасно висок.

С цел намаляване  и предотвратяване на  опасността  от  вредното въздействие на високите температури  ПРЕПОРЪЧВАМЕ:

1. Да се ограничи масовото пребиваване на хора в затворени не климатизирани помещения, което може да доведе до неблагоприятни здравословни последици.

2. Да се промени работното време на хора с длъжности, изискващи работа на открито, предвид очакваната прогноза.

3. Децата в детските заведения да не се извеждат след 10,00 часа на открито. Същите да се къпят с хладка вода ежедневно.

4. Автотранспортни цистерни с нефтопродукти, както и такива превозващи взривоопасни и опасни химически вещества,  да се движат по  пътната мрежа в интервала от 21.00 – 06.00 часа.

5. Гасаческите групи в кметствата и кметските наместничества да имат готовност за бързо реагиране при необходимост.

6. Гражданите да не палят огън на открити места, да не използват леснозапалими материали на открито и да спазват стриктно инструкцията за противопожарна безопасност.

7. На хората се препоръчва:

7.1. Да не излизат на открито между 10 и 18 часа. Това е особено препоръчително и важно за възрастните хора, хронично болните и малките деца. Горещините могат да предизвикат и алергични реакции, съпроводени с обриви по тялото.

7.2. Ако се наложи да бъдете на открито – носете светли и широки /по възможност памучни дрехи/, както и шапки. Да се избягва стоенето на слънце повече от половин час;

7.3. Увеличете консумацията на течности /не по-малко от 2,5 л/; Препоръчително е водата да се пие сутрин и вечер, а не по обяд; Лицата, които страдат от  заболяване и са на диети, включващи ограничаване на течностите или имат проблем със задържане на течности, трябва да се консултират с лекар преди да увеличат приема на течности.

7.4.Ограничете или изключете консумацията на месо и храни с високо съдържание на мазнини, кафе, концентриран алкохол, бира и сладки безалкохолни напитки, защото последните не утоляват жаждата, а разширяват кръвоносните съдове и така вероятността от топлинен удар се увеличава;

7.5. Водачите на МПС да бъдат особено внимателни, понеже високите температури водят до понижаване на способността за концентрация, сънливост и повишена избухливост. При пътуване на дълги разстояния да се предвиждат повече почивки.

7.6. НИКОГА не оставяйте деца или домашни любимци сами в затворени моторни превозни средства. Температурата във вътрешността на МПС може да достигне над 60˚С само за няколко минути. Такива високи температури могат да причинят смърт за много кратък период от време.

7.7. Стриктно да се спазва  забраната на кмета на община Габрово  за къпане на хората в неохраняеми водоеми;

7.8. Къпете се само в разрешените, обезопасени  водни площи. Избягвайте продължително излагане на слънце Не оставяйте децата до водата без надзор.  Плуването след обилно хранене е опасно. Влизайте във водата два часа след последното хранене. Забранено е къпането след употреба на алкохол и наркотични вещества.. Слънчевите изгаряния забавят способността на човешката кожа да се самоохлажда. Слънцето също така нагрява тялото, което води до дехидратиране. Използвайте слънцезащитен крем с висок фактор (SPF).

7.9. Не се преуморявайте. Избягвайте натоварващи дейности. Намалете, премахнете или отложете натоварващите дейности.

8. КАК ДА РЕАГИРАМЕ В СЛУЧАЙ НА СПЕШНОСТ ВСЛЕДСТВИЕ НА ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ

Топлинен удар: топлинният удар е животозастрашаващо състояние. Необходима е бърза реакция:

·      Обадете се на ЦСМП - тел.  (112)

·      Преместете пострадалия на прохладно място.

·      Бързо охладете тялото като го потопите в хладка вода или го загърнете с мокри чаршафи, или по всякакъв друг възможен начин.

·      Наблюдавайте за признаци на дихателни затруднения.

·      Оставете пострадалия в легнало положение и продължавайте да охлаждате тялото.

·      Ако пострадалия откаже вода, повръща или губи съзнание, не давайте нищо за ядене или пиене.

В централната градска част могат да бъдат използвани три питейни чешми на пл. „Възраждане” /в близост до сградата на Община Габрово/ и чешмата на часовниковата кула на пл. „1 май1876”, известна като „Лъвчето”.

Всички желаещи могат да утолят жаждата си в Центъра на информация и услуги на гражданите в сградата на общинската администрация и в Дирекция местни данъци и такси, намираща се на ул „Райчо Каролев” №4.

Габрово с пилотни проекти за нискоенергийно строителство
28 юли 2013
Ремонтни дейности по уличната мрежа в Габрово през строителен сезон 2013
29 юли 2013