„Що е КОМПОСТ и има ли той ПОЧВА у нас“ –  така беше озаглавена една от най-интригуващите презентации по време на УзанаПолянаФест, която постави специален акцент върху ползите и предимствата на домашното компостиране. Презентацията беше част от двудневното участие във фестивала на екипа, реализиращ проекта за „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“.

„Заигравката в заглавието съвсем не е случайна, а дори напротив – тя е търсена аналогия“, съобщи ръководителя на проекта инж. Милена Гатева, която бе и презентатор по време на фестивала.  „Що е КОМПОСТ и има ли той ПОЧВА у нас“ даде един друг поглед към компостирането, поставяйки фокус върху възможностите, които процесът на обработка на хранителнителните и зелените отпадъци предоставя. Присъстващите в Презентационния център научиха, че компостът регенерира и възстановява изтощени почви, абсорбира миризми, предотвратява преминаването на тежки метали във водата. Той е и пазарна стока, която освен че може да се продава, може да намали и разходите за специализирани препарати. Освен това използването на компост води до редица химични, физични и биологични ползи.

В шатрата на проекта посетителите на УзанаПолянаФест 2013 получиха полезна и практична информация за домашното компостиране, поместена в първото издание на Информационен Бюлетин. Особен интерес предизвика рецептата за домашно компостиране, описваща в 5 стъпки как да направим качествен компост в домашни условия. За най-малките гости на фестивала, екипът на проекта организира забавна игра, отново посветена на компостирането. Малчуганите играха в съвремения вариант на „Пусни, пусни кърпичка“, в който кърпичката беше заменена с празни опаковки, парченца морков и обелки от краставици.

И като за финал изводът от двата дни на Узана е: Компостирането е един от най–ефективните начини за предотвратяване на реалната опасност от екологична катастрофа.

Отговорът на въпроса „Що е КОМПОСТ и има ли той ПОЧВА у нас?“ може да видите тук.

3000 души и 90 участници се срещнаха на УзанаПолянаФест 2013
17 юли 2013
176 години от рождението на Васил Левски
18 юли 2013