На 17 октомври т.г. в болница OLV в побратимения на Габрово град Аалст (Белгия) ще бъде официално открита изложба с рисунки на млади габровски таланти под наслов „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш”.

Изложбата е резултат от едноименния Общински ученически конкурс за хумористични и сатирични творби на изобразителното изкуство, проведен в началото на 2012 г. Той бе отворен за участие на ученици от първи до дванадесети клас на габровските училища и възпитаниците на школите по изобразително изкуство, а негови организатори са Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst–Gabrovo” – Белгия,  Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово и Сдружение „Обществена коалиция за здраве – Габрово”.

 В конкурса се включиха общо 255 участници – 203 ученици от 10 габровски училища и 52 възпитаници на 3 школи по приложни изкуства. Всички те изразиха в рисунки позитивните си позиции за живот без тютюнев дим и негативното си отношение към зависимостта от тютюна, показвайки ярко последиците от вредния навик и поднасяйки посланията си с чувство за хумор.

Изложбата от конкурсните рисунки бе открита първо в Габрово, в Дома на хумора и сатирата, на 7 март т.г., когато на лауреатите бяха връчени награди и отличия, осигурени от организаторите. Тържеството бе уважено от Н. Пр. посланикът на Кралство Белгия Марк Михилсен, заместник-кмета на Община Аалст г-жа Ан Ван де Стеен,  генералния директор на OLV болница в Аалст г-н Люк Ван ден Бремт, председателя на фондация „People Serve Bulgaria: Aalst–Gabrovo” г-н Етиен Фонтейн и г-н Вили Ван Импе – почетен консул на България в Източна Фландрия и секретар на фондацията.

Статутът на конкурса предвиждаше подбрани творби от изложбата в Габрово да се покажат през есента в гр. Аалст. Официалното откриване на изложбата  „Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш” ще се състои тази седмица на специално тържество в болница OLV в присъствието на гости от България и Белгия. Това съобщи в специално писмо до Дома на хумора и сатирата г-н Етиен Фонтейн – председател на фондация „People Serve Bulgaria: Aalst–Gabrovo”. Той любезно предостави и изготвения от белгийските партньори афиш за изложбата.

Това е вторият конкурс-изложба на здравна тематика, който Домът на хумора и сатирата осъществява с партньорите от гр. Аалст и габровския клуб „Приятели на Белгия”.  През 2010 г. изложбата от детски рисунки „Чисти ръце = здраве” бе представена в Дома на хумора, а после гостува и в болницата в Аалст.