„Днес празнуват сетивата и душите ни! Претворената в картините Ви хубост на нашия край, съчетана с багрите на сезона, завладява и провокира приятни емоции. Благодарим Ви!”. С тези думи заместник-кметът Климент Кунев приветства участниците в приключилия тазгодишен международен пленер по живопис. С българска ръченица пък ги поздравиха Цветослава Тотева и Адриан Ибовски от детската формация на ансамбъл „Габровче”. Това се случи във вторник вечер на откритата в художествена галерия „Христо Цокев” изложба с творбите от традиционния форум.

В продължение на седмица, от 28 август до 4 септември, в Архитектурно-историческия резерват „Боженци” край Габрово, сред автентичен възрожденски колорит и прекрасна природа, твориха осем млади художника.

Мартин Каличков от Габрово  (комендант на пленера), Мария Велева от София, която живее и работи в Барселона, Нина Златева - Благоевград, Георги Петров - София,  Стефан Калапишев – София, габровките Елиза Ковачева-Цокова и Павлина Филипова, както и Беанка Мария Йоница от Румъния споделиха преживяванията си от престоя в Боженци по време на художествената вечер.

В обръщението си към присъстващите на откриването заместник-кметът Кунев отбеляза, че в периоди на криза хората търсят спасение в духовното и се обръщат към културата, и пое ангажимент пленера по живопис да продължи да бъде част от културната политика на Община Габрово. Близо 50 картини са нарисували участниците във форума. Изложбата с техните произведения ще може да бъде видяна до края на месец септември.

Организатор на международния пленер по живопис е Община Габрово със съдействието на местното представителство на Съюза на българските художници и художествена галерия „Христо Цокев”. Негов инициатор е покойният вече габровски художник Минчо Минчев, който през 2005 г. се захваща със задачата да възроди съществувалата през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век традиция на подобни форуми в региона. Оттогава досега пленерът следва своите цели – да дава възможност на габровските творци за срещи с колегите им от страната и чужбина, да бъде основа за попълване на живописния фонд на Художествената галерия (по статут участниците даряват по 2 картини, част от които остават в галерията) и да се превърне в празник на изобразителното изкуство.

Без вода в цялата Дясна /Източна/ част на Габрово
5 Септември 2012
10-ти Международен панаир на народните занaяти в АЕК "Етър"
6 Септември 2012