В надпревара със слънцето, днес тримата скулптори - Михаил Черкезов, Радан Коссов и Ивайло Парашкевов, завършват снежното си произведение. Габровската котка вече е почти готова и предизвиква изключителен интерес. И то не само интереса на минувачите, които, за разлика от първите дни, вече въобще не са случайни и задължително са въоръжени с фотоапарати, а и този на медиите.

Естествено, породиха се въпроси – кои са тримата ентусиасти?
Ивайло е магистър по социална психология. Има ред специализации в областта на психичното здраве. Рисува за удоволствие, има участия в общи изложби. Радан в момента завършва магистратура графичен дизайн, участвал е в много общи изложби, свири на китара. Михаил е магистър изящни изкуства – скулптура. Зад гърба си също има редица индивидуални и общи изложби. И тримата са габровци.

Къде ги намерихме?
Всъщност, те сами ни намериха – ние просто подадохме ръка - Община Габрово обезпечи идеята като осигури багер, лопати и малко физическа сила в лицето на колегите от временната заетост.

Проектът?
Идеята е на Ивайло. Както той се изразява: „Аз съм заченал тази котка в идейното пространство. Радан и Михаил я родиха за света и този магичен акт е израз на способността на съвременника да си спомни изконната връзка с природата.”

Въпреки че за нас връзката „Габрово-котка” е ясна и съвсем не подлежи на съмнение, младежите са я избрали и заради силната й символика извън рамките на града ни: „В Кабала и будизма котката се свързва със змията и обозначава греха, т.е. злоупотребата със земните блага. В древен Египет в образа на Божествената котка почитали богинята Бастет, имаща общо с плодородието, фолклорните фестивали и музиката, смятана за добродетелка и закрилница на човека. И не на последно място - котката е тясно свързана със съзнанието и всички творчески процеси. Притежава прозрение и интуиция на медиум с голяма пророческа мъдрост и може да учи как да се поддържат в равновесие противоположни ценности.” Все актуални теми!

И за край!
Знаем, че котките са нежни и гальовни същества, затова – призоваваме ви, бъдете внимателни със снежния ни символ. Той не е пързалка, ушите му не са мишена и макар да изглежда солиден, всъщност носи много лесно ранима душа!

И... да! Да не забравим размерите – 4 метра висок и 12 метра дълъг. И то при положение, че е без опашка!