На 25-ти На 25-ти февруари от 13,00 часа екипът на АИР „Боженци” Ви кани да прекарате един слънчев ден в Боженци, да разгледате изложбата-базар „Вино и мед”, да се включите в кукерските игри и заедно да си дадем прошка! За да разлюлеят хлопки и чанове и изгонят злите духове надалеч, в резервата ще гостуват кукери от с. Осетеново, производители пчелари ще разкрият тайните на пчелната монархия за Вас, а ансамбъл „Сивек”-Габрово ще представи маскарадни игри по Заговезни.

Чрез кукерските ритуали, човекът още в миналото се е стремял по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-силно се чува звъна на хлопките,толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове. Всичко това е залегнало в оригиналното изпълнение на Кукерския състав при читалище „Георги Бенковски 1928”, с.Осетеново, общ.Павел баня. Най- възрастният участник е на 86, а най-малкият на 3 години.

От сутринта в изложбената зала на Старото школо ще е открита за посетители традиционната изложба „Вино и мед”, а производители – винари и пчелари ще предлагат продукцията си. Какво знаем и какво не знаем за меда и виното, защо те са били неотлъчна част от българския бит и обредност, сега ли ги откриваме или ги преоткриваме - надяваме се да намерите отговорите в изложбата ни, а за да не бъдем голословни, посетителите ще могат да видят, чуят, опитат и закупят от участниците в базара гарантирано натурални продукти.