Габровската библиотека „Априлов – Палаузов” кандидатства и спечели проект по програмата на Министерство на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” на стойност 15 000 лева.

Освен обновяване на библиотечните колекции, проектът има за цел да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.

Фондовете на библиотеката ще се обогатят с около 900 заглавия (книги, периодични издания, CD, DVD и други информационни източници), които ще бъдат обработени и предоставени на читателите през следващата година.

Освен най-новото в областта на българската и чуждата художествена литература за деца и възрастни, в проекта е включена специализирана и научна литература, справочници, речници, енциклопедии, атласи и карти, биографии. Част от изданията са в помощ на учебния процес, както за учениците от основното училище, така и за горния курс – за подготовка за матури и кадидатстудентски изпити във ВУЗ.

Приоритетно в проекта са включени произведения на български автори, между които Калин Терзийски, Ваня Щерева, Мадлен Алгафари, Камелия Кондова, Надежда Захариева, Тома Марков, Леа Коен, Петко Бочаров, Иван Башев, Даниел Вълчев, Иво Сиромахов и други.
Представени са и известни писатели като Умберто Еко, Паоло Куелю, Стивън Хокинг, Амос Оз, Ромен Гари, Орхан Памук, Дж. Р.Р. Толкин, Нора Робъртс, Луиз Бегшоу, Сандра Браун, Александра Маринина, Джеймс Патерсън, Джейн Ан Кренц, Белва Плейн, Джефри Арчър и др.

Някои от най-интересните заглавия са: „Български военни униформи”, „Българска журналистическа енциклопедия”, „Новите чудеса на света”, „Кой кой е в световната религия”, „1001 исторически места, които непременно трябва да посетите”, „1000 причини да се гордеем, че сме българи”, „Атлас на света за млади изследователи”, „Пътуване през световната история” и още много други.
За най-малките читатели на Детски отдел – цялата палитра от най-новите книжки на издателствата „Пан”, „Фют” и „Егмонт”, както и интересни и забавни панорамни издания.

Съобщение до неправителствените организации в сферата на услугата „Приемна грижа”
19 декември 2011
Готово е предложението за размера на такса битови отпадъци за 2012 год.
21 декември 2011