По повод кончината на големия български композитор и диригент Красимир Кюркчийски, кметът на Община Габрово Таня Христова изпрати съболезнователен адрес до неговите близки. В него е записано:

„Уважаемо семейство, близки и приятели,

В този скръбен за вас момент, приемете от мое име и от името на Община Габрово, най-искрени съболезнования и съчувствия. Разделяме се с един уважаван човек, притежаващ висок професионализъм, доброта и почтеност. Личност, чието творческо дарование остави на България шедьоври от всички музикални жанрове.

Ще запомним господин Кюркчийски с новия подход при обработката на фолклорните песни, придобили голяма популярност в репертоара на български и чужди изпълнители. Публиката никога няма да забрави „Калиманку, Денку, мъри“, „Заблеяло агънце“, „Месечинко, льо“. Непреходна ще остане музиката му към филмите „Записки по българските въстания”, „Свобода или смърт”, към балета „Козият рог”, операта „Юла”. За своите постижения, заслужено е награждаван неведнъж с високи държавни отличия.

За мен и моите съграждани е чест, че талант като Красимир Кюркчийски преди повече от 20 години реши да остави суетата на столицата и избра да живее и твори в габровското село Боженци. Утеха за вас ще бъдат най-хубавите спомени за господин Кюркчийски и неговият пълноценно изживян живот. Чрез тях той никога няма да ви напусне.
Поклон пред светлата му памет!”

Погребението ще бъде извършено днес от 14 часа в гробищния парк на село Боженци.

Заповядайте на VIII-ми футболен турнир в памет на Павел Бурмов
16 декември 2011
Аварии по водопреносната мрежа
20 декември 2011