Тринадесетият „Благолаж” ще воюва с пороците

На 17 май тази година в Дома на хумора и сатирата в Габрово за тринадесети път ще си кажат “Добра среща!” сладкодумци от цялата страна. Ще пристигнат зевзеци от Враца, Велико Търново, Димитровград, Дългопол, Елин Пелин, Козлодуй, Омуртаг, Троян, разбира се – и от Габрово и региона. С някои от тях ще се срещнем за първи път, други помним от предишни наддумвания. По традиция сред гостите ще бъдат и сладкодумци, които вече са носители на почетното звание “Благолаж”. Най-голямата изненада е Аспарух Йорданов, който още като ученик отнесе медената камбанка като лауреат през 2001 година. След това участва по интернет, а сега пристига вече като продуцент на английски филм заедно с целия си екип. Филмът пък – комедия с приключения на двама ирландци в България, ще се прожектира само в няколко наши градове и специално в Габрово – в деня на “Благолаж”, вече след утихването на състезателните страсти.

И тъй като темата на наддумването е доста предизвикателна – ДА СЕ НАДСМЕЕМ НАД ПОРОЦИТЕ! – очакваме да чуем вицове и весели случки за пороци (тютюнопушене, пиянство, нарушаване на 10-те божи заповеди и др.), няма да се мине без традиционните приказки, вицове и анекдоти за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, както и вицовете с регионален характер. Сигурно ще научим и весели случки с известни личности – наши съвременници или исторически персони, ще чуем политически и нови габровски вицове и анекдоти.

И още една изненада – организаторите замислят да експериментират с жанра приказка, нали тя ни придружава още от скута на мама, но някъде в забързания делник оставаме без нея... Тъкмо с приказен “репертоар” ще се представят най-младите разказвачи, бъдещи първокласници от Детска градина “Мики Маус”. Ще се срещнем и с успешно преминалите кастинга за Хитър Петър на 1 април (това са млади хумористи от Центъра за работа с деца “Малкият Смехурко”), ще има и други представители на младата генерация габровски зевзеци от няколко средни училища. Но нека оставим подробностите за неделя, 17 май.

За най-сладкодумните са отличията: Голямата награда Благолаж-2009 – (носителят получава статуетка, предметна награда, хумористичен сувенир и индулгенция), традиционната вече Награда на публиката (включва предметна награда, хумористичен сувенир и индулгенция); Министерството на здравеопазването като партньор на наддумването присъжда две специални награди – за най-млад участник в срещата и за най-атрактивно участие по темата (и двете включват предметна награда, хумористичен сувенир и индулгенция). Организаторите ще спазят и добрата традиция – най-доброто от цялото състезание ще бъде включено в книжка 6 от поредицата на Дома на хумора “Благолаж”.

Накрая да кажем няколко думи за журито. Тази година сред неговите членове ще видим доц. Хайди Даалсвен, преподавателка по разказвачество в колежа към Университета в Осло, Норвегия. Интересно ще бъде да разберем как българският комичен фолклор въздейства на представител на чужда култура и го прави съпричастен на онова, което се разказва от сладкодумците. Другите членове са д-р ст.н.с. Ангел Гоев, директор на АЕК “Етъра”, н.с. Татяна Цанкова, директор на ДХС и фолклористът и дългогодишен читалищен деец Велизар Велчев, и тримата от Габрово.

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган – на карнавала в Габрово
30 април 2009
ПАРТНЬОРСТВО ГАБРОВО-ТУН
12 май 2009