Тази вечер беше специална за Дома на хумора и сатирата и любителите на карикатурното творчество. Представени бяха изложбите от Карикатурен салон 2024, които са четири и са разположени на втория и четвърти музеен етаж. Те ще могат да бъдат разгледани до края на февруари 2025 г.

На най-високия етаж във веселата къща е позиционирана самостоятелната изложба „Парченца време” на проф. Анри Кулев. Проф. Кулев е художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Има над 15 самостоятелни изложби - графика, анимационни ескизи и живопис в Анси, Хирошима, София, Оберхаузен, Краков, Берлин, Москва, Братислава, Пловдив, Варна и др. След изложбата му в Музея за модерно изкуство МоМА 8 Ню Йорк през 1980 г. анимациите „Гарсониера" и „Неделя" влизат в колекцията на музея. Носител е на близо 30 национални и международни награди за филмите си.

Малко по-късно в зала „Стефан Фъртунов” бяха открити три изложби в една - селекции от 49-тата Национална изложба на карикатурата, 13-тия Международен конкурс за карикатура „Маслината”, Кирения, Кипър и Първия международен конкурс „Вода, река, хора” в Русе.
На откриването присъстват проф. Анри Кулев, Зия Сенсер - член на Общинския съвет на Кирения и председател на Комисията по култура и изкуство, Зафер Туткулу - член на борда на Асоциацията на кипърските турски карикатуристи и член на Организационния комитет на конкурса „Маслината”, Валери Александров – председател на секция „Карикатура” при СБХ, Ивайло Цветков – носител на наградата „Златен Езоп” от последното Габровско биенале.

Появяват се нови градове, които искат да са част от културните събития за карикатурата, гледайки примера на Габрово – каза Чавдар Николов, карикатурист от издателство ПРАС ПРЕС и с познатото си чувство за хумор засегна една важна тема за карикатуристите, работата, на които е свързана с политическата сатира. Изправени пред сериозното предизвикателство, резултат от все по-малкото вестници тези майсторите на карикатурата са все по-малко – отбеляза Николов. Той подчерта още доброто сътрудничество на Дома на хумора и сатирата със секция Карикатура при СБХ.

В Карикатурен салон 2024 е първото гостуване на наградените и други избрани творби от конкурса „Вода, река, хора“, организиран от Община Русе, ОП Русе арт и СБХ - секция Карикатура по повод 20 години от подписването на Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години отбелязване на Ден на река Дунав.

В рамките на салона Музеят на хумора и сатирата представя и селекция от 13-тото издание на Международния карикатурен конкурс Маслината, проведен в Кипър през 2024 г. Преди 23 години в община Кирения в Кипър започва да се провежда Фестивал на маслината, целящ да защити маслиновото дърво и продуктите от него, произвеждани от хиляди години. За да привлече вниманието към темата, се ражда карикатурният конкурс Маслината, който има за цел да критикува противоречията и лошите политики по отношение на производството на маслини по начин, разбираем за широката публика.

 

Изграждането на кръговото кръстовище при бул. „Васил Априлов“ и ул. „Юрий Венелин“ в Габрово започва до края на годината
24 октомври 2024
Боян Минчев-майсторът шекерджия, е номинацията на областно ниво за “Живи човешки съкровища”
25 октомври 2024