Сдружение „Асоциация на младите учени“ организира в Габрово събитие под надслов „Инкубатор за млади таланти“. В рамките на два дни представители на бизнеса, образованието и администрацията, научните и неправителствените организации ще се срещнат с младежи от региона.

Основната цел на инициативата е да се подпомогнат талантливи млади хора в реализацията на техни иновативни решения на реални проблеми, посочени от местните общини. За разработване на своите прототипи и идеи те могат да получат финансиране, за да допринесат за успешното справяне с тези предизвикателства на локално ниво. 

В проекта могат да се включат всички желаещи на възраст между 13 и 30 години от Габрово и областта. Те трябва да заявят участието си до 11 ноември 2024 г., като попълнят задължителен дигитален въпросник, а на по-късен етап организаторите ще се свържат с одобрените кандидати.

На 17 ноември в конферентната зала на библиотеката към Технически университет – Габрово от 12:00 до 18:00 часа ще премине основната работа с участниците, които ще направят своите идейни разработки, а на 18 ноември от 10:00 до 12:00 часа на същото място ще бъдат представени резултатите.

При подаване на заявката кандидатите трябва да предложат три конкретни проблема на своята общност, както и три решения към тях. Паралелно с това Община Габрово е откроила седем теми, които биха имали ключово значение в следващите 3 до 5 години, а именно: Миграция на младите хора и негативна демографска характеристика; Популяризиране и постигане на широко обществено разбиране на темата за климатичните промени; Енергийна ефективност и устойчиво градско развитие; Подобряване на градската мобилност и транспорт; Кръгова икономика и оптимизация в управлението на отпадъците; Подобряване на градската среда и зелената инфраструктура; Използване на сателитни данни в подкрепа на адаптацията и превенцията към климатичните промени.

В рамките на проекта участниците ще придобият редица умения. Част от тях са генериране на иновативни идеи и решения, практическо представяне пред инвеститори и местната администрация, развитие на предприемачески умения, придобиване на умения за гражданско участие в социалния и политическия живот, стратегическо планиране и мислене, работа с изкуствен интелект. За участието си всички ще получат европейски сертификат „Youthpass“, който може да бъде признат като образователен опит.

Инициативата „Инкубатор за млади таланти“ ще се проведе в десет университетски града в страната за период от 23 месеца. Това са Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен, Враца и Габрово, а заключителното събитие ще се състои в София.

ПРОГРАМА

Напомняме: Може да предадете безвъзмездно опасни отпадъци в края на този месец
22 октомври 2024
Седмичен график за поддръжка на зелените площи на територията на община Габрово за периода 21 - 25 октомври 2024г.
23 октомври 2024