Синелибри.10 #ПоезияБезкрай гостува в ГАБРОВО от 24.10 до 27.10 

Темата на фестивала е неслучайна референция към едноименния филм на забележителния режисьор А. Ходоровски, чиито сюрреалистични откровения пленяват или отблъскват, но никога не оставят зрителя безразличен. А крилете във фигурата, която е на всички материали за визуализация на събитието са недвусмислена препратка и към знаковия филм на Вим Вендерс „Криле на желанието“. Защото в основата на всяко изкуство, на всеки филм, поема или спектакъл стои желанието.

Синелибри 2024 празнува пропускливостта между поезията и съня, изкуството и живота, духовното и материалното, надеждата и отчаянието (доколкото във всяко отчаяние се крие надежда), затова и фигурата в средата, своеобразно сърце от протегнати ръце и длани, прилично на разлистена книга, символизира неуморния човешки порив. Чувството за общност и споделеност окриляват надеждата за едно по-хармонично бъдеще. Тук е кодирано убеждението, че единството извира от многообразието, от примиряването на различията в името на хармонията. Че пламъчето на живота, желанието, любовта, мирът са невъзможни без примиряване на различията, в които има толкова много поезия и красота, стига да имаш очи за нея. Поезията е безкрайна, защото човешките пориви и желания са безкрайни, а те намират своя синтез в изкуството.

Защо #ПоезияБезкрай питаме организаторите на кино-литературния фестивал?

„В годината, в която отбелязваме 10 години от рождението на Синелибри, в контекста на един все по-безутешен свят, потърсихме упование в поезията. В поезията, която се родее със съня, бил той и летлив и бързо изчезващ кошмар, произлязъл от някой дивен филм на Ходоровски; в поезията, тъждествена с пияния кораб на Рембо, комуто се привиждат щастливи и вглъбени удавници; в поезията като съпротива срещу еднообразието и обикновеността на живота и като „отдих за окованата фантазия“. Най-вече в поезията като свобода, за която толкова жадуваше Пол Верлен, поетът „невинен като птиците“ (както го виждаше Борхес), от чието рождение тази година се навършват 180 години.“ - споделят от Синелибри.

Подарете си най-вълнуващото киноизживяване на годината, дори и да не сте чели книгите, вижте екранизацията и  изберете към кой роман да протегнете ръце.

Фестивалът гостува в Габрово за поредна година и вече е утвърдена част от културната програма на града. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център“ и Община Габрово.

Прожекциите са всяка вечер от 24 до 27 октомври, от 18 и 20 ч. в зала "Възраждане" Cinelibri в Габрово | Зала „Възраждане“ – Cinelibri – Кино-литературен фестивал

Билети на касата в зала „Възраждане“ 2 часа преди прожекция

ЦЕНА: 10 лв. (редовен) / 8 лв. (намаление за учащи, пенсионери)

 

ПРОГРАМА

 

24 октомври

8:00 ч., „Десет минути“

20:00 ч., „Ромео и Жулиета“

25 октомври

18:00 ч., „Добър ден, тъга“

20:00 ч., „Доверие“

26 октомври

18:00 ч., „Второ действие“

20:00 ч., „Майстора и Маргарита“

27 октомври

18:00 ч., „Вечният визионер“

20:00 ч., „В очакване на Дали“

 

Община Габрово търси изпълнител за проектирането на водоснабдяването на 10 села по направлението на с. Гръблевци
21 октомври 2024
Споделете мнение в ЕКО/БИО АНКЕТА
22 октомври 2024