Кметът на Габрово Таня Христова и управителят на ДКЦ – Габрово д-р Нели Ноева откриха ремонтираната База 2 на Диагностично–консултативния център. Събитието се състоя в навечерието на Деня на българския лекар и ден на Свети Иван Рилски Чудотворец и на него присъстваха председателят на Общински съвет – Габрово инж. Климент Кунев, заместник – кметът арх. Николай Меразчиев, главният архитект на Габрово арх. Люция Декова, представители на общинската администрация, проектанти и изпълнители на проекта, лекари и граждани. Отец Стефан извърши водосвет за здраве и благослови работещите там медици. Управителят на ДКЦ – Габрово представи накратко извършеното по проект „Ремонт, модернизация и внедряване на енергоспестяващи мерки в сграда на „ДКЦ 1 -Габрово“ ЕООД – втора база“, който е на обща стойност 1 276 058.75 лв. и се съфинансира със средства, предоставени от Национален доверителен Екофонд (НДЕФ). Д-р Нели Ноева благодари на всички, участвали в реализирането на проекта и оказали подкрепа за неговото случване и поясни, че обновяването на сградата отвътре ще продължи във времето, така че не само да е топло и комфортно на хората, но и да се чувстват удобно и в приветлива среда.  

В своето приветствие към присъстващите на събитието Кметът Таня Христова подчерта, че новата придобивка за поликлиниката е дълго очаквана от хората, много важна и нужна. Тя поздрави д-р Ноева за усилията, упоритостта и последователността в търсенето на възможности този ремонт да се случи и благодари на всеки един в процеса, който е допринесъл за това габровци да имат здравна инфраструктура, която отговаря на техните изисквания и нужди. Кметът на Габрово пожела още здраве и екип от млади, усмихнати и удовлетворени медицински специалисти.

Припомняме, че декември 2022 г. Общинският съвет даде съгласие за поемане на дългосрочен дълг от ДКЦ-1 ЕООД Габрово за финансиране на проекта. Ремонтът е осъществен в рамките на 9 месеца  - от септември 2023 г. до  юни 2024 г. и включва СМР за изолация на външни стени и покрив, подмяна на съществуваща дървена и метална плътна дограма със съвременна PVC и алуминиева, ремонт на тоалетни, изграждане на нова отоплителна инсталация и газова инсталация на метан.

База 2 е построена през началото на седемдесетте години на миналия век и през годините са правени частични ремонти с цел съхраняване на сградата. С реализирането на мерките по проекта се очаква да се повиши енергийният клас на сградата от клас Е на клас В.  Изпълнението цели да осигури общинската здравна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, допринасяща за устойчиво развитие на Община Габрово в контекста на европейските изисквания за енергийна ефективност и ЗЕЕ. Реализацията на предвидените дейности пряко допринася за постигане на целите на Инвестиционната програма за климата и е в изпълнение на поетите от страната международни ангажименти в областта на опазване на околната среда. 
Снимки от откриването може да видите тук https://www.facebook.com/share/YcXxgoaoQp5TVs59/?mibextid=WC7FNe

„Дни на кариерата“ събраха специалисти по ИТ, комуникации и аутсорсинг в ТУ
17 октомври 2024
Десетото издание на кино-литературния фестивал Синелибри #ПоезияБезкрай пристига в Габрово
17 октомври 2024