Започна двадесет и второто издание на Празника на духовната музика в Габрово. Събитие, което съхранява и популяризира духовно богатство, предопределено да извисява и приобщава към ценностите на християнската култура.

По традиция фестивалът се провежда в навечерието на 14 октомври - денят на Света Петка Българска и духовен празник на град Габрово.

Преди началото на първата концертна вечер в храм „Света Троица“ Великотърновският митрополит Григорий благослови всички, уважили празника и благодари на организаторите и участниците, като припомни, че утре фестивалът продължава с концерт с Художествена галерия „Христо Цокев“.

В приветствието си към присъстващите зам.-кметът на Габрово арх. Николай Меразчиев нарече фестивала традиция, чрез която след всяко следващо издание участници и публика отнасят със себе си частица от магията, която ни прави по-добри. „Благодаря на организаторите, които неуморно, с много любов и труд, изградиха и развиха този музикален форум, за да може всички ние днес отново да сме в храма с очакване да ни се случи чудото, което носи в себе си хоровото изкуство. Сигурен съм, че и тази година, докосвайки се до истинското и неподправено вълшебство на източно-православните песнопения, всеки от нас ще има своето неземно съприкосновение със себе си и със своята духовна същност“, каза още Меразчиев при откриването на фестивала.

В рамките на две вечери габровската публика ще има удоволствието да чуе прекрасните хорове - „Седянка“ от гр. Силистра с диригент Лидия Кулева; „Агия“ от гр. София с ръководител Никола Антонов; Григорий Дараваноглу от Гърция – протопсалт и хормайстор; Хор при храм „Покров Богородичен“ от гр. София с диригент Димитър Стоянов.

Събитието се организира от Народно читалище „Габрово 2002“ и Габровското Архиерейско наместничество, с подкрепата на Министерство на културата, Община Габрово.

 

 

 

 

 

Палаузовото училище е с нов покрив
10 октомври 2024
Честит духовен празник, Габрово!
14 октомври 2024