Самодейни творци и изпълнители от габровските читалища представиха музикална програма, посветена на Международния ден на възрастните хора. Събитието, организирано от Община Габрово и габровски социални услуги се състоя в деня на празника – 1 октомври, в зала „Възраждане“. Заместник-кметът на община Габрово Невена Минева отправи приветствие към присъстващите, в което подчерта, че независимо дали са членове на семейството, приятели или познати, възрастните хора са щастие и богатство, за което трябва да благодарим ежедневно, защото те са извор на мъдрост и опит. А със знанията и опита си са най-добрите съветници на младите. Като пожела здраве, заслужено уважение и достоен живот зам.-кметът на Габрово каза още: „Бъдете сигурни, че приемаме като своя отговорност и мисия задачата да имате достойни и спокойни старини. И като част от възможностите са всички социални услугите, които Община Габрово предоставя, за да бъдат на разположение на всеки, който има нужда от подкрепа.“

Специален комплимент и изненада за всички бяха изпълненията на оркестър Габрово, които вдигнаха настроението в залата. Веднага след това на сцената се изявиха - Вокална група „Божурите“ при Народно читалище „Пейо Яворов-1927“; Стефка Макенджиева - солистка от Народно читалище „Зора-1929“; Василка Петрова - солистка от Народно читалище „Искра-1954“кв. Лютаци в дует с Красимир Илиев; Смесена вокална група „Настроение“ при Народно читалище „Габрово 2002“; Николина Данкова – солистка от Народно читалище „Пейо Яворов-1927“ с. Борики; Камерна вокална група „Росна китка“ при Народно читалище „Дядо Стойно 1927“ с. Поповци; Николина Данкова в дует със Стефка Макенджиева солистки от „Пейо Яворов-1927“ с. Борики; Мария Илиева – солистка от Народно читалище „Балканска звезда“ – кв. Недевци; Велизар Славов – солист от Вокална група „Надежда“ към Дружество на  инвалидите; Вокална група „Надежда“ към Дружество на инвалидите. Група за ритмотерапия „Жар“ към Център за социална рехабилитация и интеграция, с хореограф Цвятко Цвятков, представиха танците Лясата; Гагаузки танц и Талашманлийско хоро.

Потребителите на габровски социални услуги бяха подготвили ръчно изработена картичка за всеки посетител.

В община Габрово хората от третата възраст могат да се възползват от дванадесет социални услуги – Асистентска подкрепа; Механизъм за „Лична помощ“ ; Дневен център за стари хора; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания; Център за социална рехабилитация и интеграция; Клуб на инвалида; Клуб на пенсионера; Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция; Център за настаняване от семеен тип за стари хора; Дом за пълнолетни лица с физически увреждания; Домашен социален патронаж; Проект „Грижа в дома“.

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора с празничен концерт
30 Септември 2024
Предизвикателството: Тридневно кино приключение с първо издание в Габрово
1 октомври 2024