Скъпи деца,

Уважаеми родители, скъпи наши баби и дядовци,

Днес всички ние сме завладяни от емоциите около началото на Новата учебна година. Използвайки повода, се обръщам към Вас с предложение за партньорство, защото знам, че сам човек, институция или организация не би могла да постигне нищо ако няма подкрепа от останалите. Затова ми се иска да погледнем на това, което се случва около нас - на пътя, заедно. Да поговорим с децата си, на най-малките да разкажем за правилата на движение, на по-големите – да припомним и на всички тях да показваме с пример.  Защото много често те знаят какво трябва или не да направят, но виждат обратното и приемат него за пример.

Нека всеки поговори и с по-възрастните си родители, близки, комшии за това, че спестяването на няколко метра разстояние понякога не те приближава по-скоро до целта, а точно обратното – може да те отдалечи завинаги.  Днес аз не искам да говоря за черните статистики, тежките травми и отнети животи. И пожелавам на всички, никога да не попадат в такава ситуация. Но затова искам да говорим открито и да кажем, че виждаме проблем с колелета, тротинетки и бързо движещи се коли. И да, решението е в контрол, превенцията, обучението и специалните места за каране, които ще се изградят, но преди него е самоконтролът и самосъзнанието. И това е нашата отговорност като граждани. Няма връщане назад от неизбежното, но то може да бъде избегнато. Просто трябва да спазваме правилата, които съм сигурна, че всички знаят. И нека кажем, че безразсъдното управление на каквото и да е превозно средство е риск не само за неговия водач, но и за останалите. Супергероите са в комиксите и филмите. Те не „хвърчат“ по пътя и не застрашават останалите. Вероятно много хора искат да имат такива суперсили и неправомерно ги показват или научаваме за тях от хрониките. Но да си супергерой означава да помагаш и да спасяваш. Големи и малки участници в движението, всички могат да бъдат супергерои – ако пресичат на указаните за целта места, ако сложат каската си и светлоотразителната си жилетка, ако не преминават на червен светофар,  ако не ползват телефон докато шофират, ако не карат тротинетка безразсъдно на пътното платно, ако спазват ограниченията за скорост …всичко това спасява животи. Всичко това може да те направи супергерой в градски условия.

Вярвам, че заедно можем да променяме нагласи и решаваме предизвикателства. Да бъдем партньори в това да се чувстваме в безопасност на пътя. Нека той остане символ за развитие и растеж!

 

Предстои дезинфекция, дезинсекция и дератизация на терени на територията на община Габрово 
16 Септември 2024
Отличеният за най-добро събитие на годината в Габрово театрален маратон се завръща на 27 и 28 септември
17 Септември 2024