На 18 септември в 17 ч. ще бъде открита изложбата „Васил Априлов – благодетел на новобългарското образование“, реализирана от Национален музей на образованието с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура за 2024 г. Експозицията ще бъде разположена в духовното пространство между Регионална библиотека "Априлов - Палаудов" и Национална Априловска гимназия. Тя е посветена на 235-годишнината от рождението на Васил Априлов и е израз на почитта към един заслужил за Отечеството, достоен българин, чието дело вдъхновява поколения и е пример за подражание.

Експозицията представя личността на Априлов и приноса му за развитието на българската книжовност, образование, история, нумизматика, етнография и фолклористика. Проследени са основни моменти от живота на изтъкнатия възрожденец: детство; образование; емигрантство в Русия – търговската и обществената му работа, промяната в мирогледа му и отдаването на народополезни дела: създаването на Габровското училище и превръщането му в основен фактор за разпространение на образование по българските земи.

Представени са забележителното творчество на Благодетеля и книги от богата му лична библиотека. Един от акцентите в изложбата е последната година от живота на Априлов, когато през 1847 г. той посещава Габрово и поставя начало на събирането на средства за изграждане на ново училище – Априловската гимназия.

Вдъхновител и водач на просветното дело през епохата на Възраждането Априлов работи упорито в полза на своите съотечественици и оставя дълбока и незаличима следа в българската история.

Групи за взаимопомощ "Анонимни наркозависими" и „Анонимни алкохолици“ стартират в Габрово
11 Септември 2024
Ул. "Шипка" ще бъде затворена за движение на 13 септември от 13 до 17 ч.
12 Септември 2024