Най-новата консултативна структура към Община Габрово - Съветът за устойчиво градско развитие - проведе първото си заседание на 30 август 2024 г. Съветът е създаден във връзка с изпълнението на проект „По-добро управление чрез сътрудничество за постигане на устойчиво развитие“ (UrbanCOOP) и предвижда възможност за широко гражданско участие на всички заинтересовани страни, които могат да бъдат част от постоянния, разширения и наблюдателния състав на Съвета. Идеята е да се въвлекат в процеса по градско развитие повече участници, да се насърчи взаимодействието и обмена на информация между тях и да се осигури по-прозрачен подход в управлението.

Постоянният състав на съвета обхваща представители на браншови организации, експлоатационни дружества, местни и регионални институции, НПО сектор, научни среди и др., които имат пряко отношение към развитието на Габрово.

Първото заседание беше открито от кмета на Габрово Таня Христова, която пожела на Съвета да бъде ангажиран с важните за региона въпроси и да се търсят нови възможности за просперитет и подобряване качеството на живот.

Последва кратко представяне на проект UrbanCOOP, чиято цел е да се насърчи гражданското участие чрез разработване на концепция за градско развитие и подобряване на моделите за комуникация и партньорства.

Основен фокус на първото заседание на Съвета бе представянето на основните му функции. Ангажимент на Съвета е да дискутира и консултира концепциите за интегрирани териториални инвестиции, както и да предлага идеи за проекти, свързани с градското развитие. Той ще упражнява и последващ мониторинг при тяхната реализация. В предмета на работа на Съвета пряко попадат инвестиции и проекти, предвидени в Плана за интегрирано развитие на Община Габрово до 2027 г., както и мерки и решения, които ще бъдат застъпени в Климатичния договор за намаляване на въглеродния отпечатък до 2030 г. 

Сред важните точки от дневния ред на първото заседание на Съвета бе и приемането на Правилник за неговата работа. Според документа в заседанията допълнително могат да се включват и други експерти, които да споделят становища по конкетни теми от дневния ред. Медиите са част от наблюдателния състав на Съвета. Правилникът предвижда още гъвкав модел на работа, като членовете могат да участват в заседанията дистанционно чрез видеоконферентна връзка, да изпращат становища, да се включват в изнесени заседания и обсъждания на терен.

Финал на заседанието бе поставен с представяне на напредъка по подготовката на Климатичния договор на Габрово, който трябва да бъде подаден пред Net Zero Cities до 15 септември 2024 г. В договора са идентифицирани мерки за смекчаване и адаптация към променящия се климат. Получена е подкрепа от над 50 външни организации и институции.

Свързан с темата за климата е и проект MountResiliense, за който пред Съвета бе представена информация за основните дейности – изготвяне на нова Зелена стратегия на Габрово, разработване на демо решение за напояване с дъждовни води и  създаване на система за ранно предизвестяване при настъпване на критични, неочаквани метеорологични явления.

Първото заседание на Съвета по устойчиво градско развитие приключи с предложението при следващата среща да бъдат детайлно разгледани двете концепции на Община Габрово за интегрирани териториални инвестиции, както и да се проследи изпълнението на ключови проекти, имащи отношение към изпълнението на климатичните цели.

Западнонилска треска. Как да се предпазим?
30 август 2024
Проблемът с достъпа до жилищни имоти местност Шенини е решен
2 Септември 2024