Една среща с две вечери, посветени на изобразителното изкуство, музиката и вдъхновението очаква жителите и гостите на с. Зелено дърво днес и утре. В 17 ч. днес е предвиден разговор „Гайнстовот на една картина“, а утре по същото време посетителите ще се насладят на музикално пътешествие през 8 страни с известния австрийски рок и блус певец и китарист Юрген Ротенщайнер. Мястото е в двора на църквата "Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов".

Изложбата „Магични светове“ ще бъде представена и на 9 септември в ХГ „Христо Цокев“ в Габрово. Куратор на експозицията е Мирослав Радев, според който българката, която живее и твори в Австрия, е рядко явление в изобразителното изкуство. Художничката развива свой силно характерен и специфичен изобразителен стил, който може да се определи като магически символизъм, заради специфичните техники на рисуване, нетипичните материали, които използва, цветовата енергия и семантичните препратки към история, фолклор, философия и религия.

Изкуството на Гергана е с уникална визия, изпълнено с много колорит, силно декоративно, с много детайли и с нестандартни, но хармонични цветови съчетания. Картините са изградени от много символи и различни кодове, съдържат дълбок философски пласт и носят силен подтекст, който трябва да се разчете и тълкува. Композициите са групирани по нестандартен начин, също натоварен със смислов контекст. В експозицията „Магични светове“ Гергана Попова предизвиква зрителите със сложен художествен ребус, който трябва да разгадаят. 

 

Габрово ще отбележи 139 години от Съединението
3 Септември 2024
Предстои извънредна обработка на терени срещу комари
3 Септември 2024