На 7 септември 2024 г, събота, читалището в живописното габровското село Иглика ще почете своя патрон - голямата българска актриса Невена Коканова.

Иглика е скътана, като гнездо от северната част на централна Стара планина, на 13 км. северно от Габрово. Изградено камък по камък от местните занаятчии, ковачи и дюлгери, селото все още е запазило своя автентичен облик с еднотипни къщи в стила на възрожденска архитектура. През 80-те години на миналия век тук се заселва и намира спокойствие в последните си години великолепната актриса Невена Коканова. Тук е заснет филмът „Вампирът“ с нейно участие. През 2021 година малката местна общност отново създава читалище в селото и избира за негов патрон голяма българска актриса.

Началото на тазгодишния патронен празник ще бъде поставено в 18,00 ч. с освещаване на Народно читалище „Невена Коканова“. Присъстващите, сред които приятели, близки и колеги на актрисата ще си припомнят за нея и видят филма с нейно участие „Дами канят“. 

В съботната вечер за първи път ще бъде представена изложбата от Националния фотопленер "Каменното гнездо" организиран от читалище „Невена Коканова“ в партньорство с фондация „Артин Азинян“.

Пленерът се проведе на два етапа - през миналата есен и тази пролет и в него се включиха седем майстори на обектива. Фотографите „запечатаха" красотата и разноликия ритъм, бит и култура на селото през два от най-живописните сезона в Иглика. В първия етап участваха Антоан Божинов, фотограф-художник и преподавател по фотография във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, проф. д-р Росен Коларов, преподавател в Нов Български университет и в Софийски университет, Цончо Балканджиев и Бедрос Азинян, създател на Първия музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Във втория етап тази пролет се включиха три дами – майстори на обектива: Соня Станкова - преподава фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“–Пловдив, фотограф-художника Нели Гаврилова и Надежда Павлова – преподавател в Националната художествена академия. Всички участници са носители на статуетката „Академика“ за принос към българската фотография.

През октомври предстои 34-те фототворби с уникалният идентичност, колорит и дух на Иглика да бъдат показани в Габрово, след което изложбата „Каменното гнездо“ ще гостува в Казанлък, Велико Търново и София.

Патронния празник на НЧ „Невена Коканова“ има и благотворителна кауза – да подпомогне дейността на читалището и да набере средства за ремонт на покрива на сградата, в която се съхранява и личната библиотека на актрисата от над 1500 книги.

Важна информация във връзка с организацията на движение на 29 август и финала на 71-та Международна колоездачна обиколка на България
29 август 2024
Награди от вендинг системата – месец септември
29 август 2024