Кметът Таня Христова, заедно с представители на екипа си, директорът на Бюро по труда Габрово и председателя на КНСБ - Габрово връчиха свидетелства за професионална квалификация на безработни, преминали успешно обучение за помощници в строителството по проект „Шанс за зелена и социална заетост” на КНСБ. За Габрово партньор на синдиката по проекта е Община Габрово. Таня Христова пожела на курсистите да са здрави, да изберат своето работно място, където да приложат наученото на практика и това да им носи удовлетворение, както финансово така и от съграденото оттях с много труд. 

В продължение на два месеца единадесет безработни на възраст над 50 години, нискоквалифицирани и продължително безработни от община Габрово усвояваха знания по професията „Помощник в строителството”, специалност „Основни и довършителни работи”. По време на курса, който в по-голямата си част е с практическа насоченост, лицата участваха в изкопни и кофражни работи, товаро-разтоварителни работи, боядисване на пейки и детски площадки в централна градска част и квартали на града – градинката с Мечето, парк „Колелото”, детска площадка и пейки срещу Дома на хумора и сатирата, соларно съоръжение тип пейка в зоната до блок Дунав, пейки пред Спортна зала, детското влакче срещу блок „Катюша” и в други довършителни работи. Курсът приключи в средата на месец август с полагане на изпит по теория и практика.

Проектът „Шанс за зелена и екологична заетост” е част от Националния план за действие по заетостта 2024 и се финансира със средства от държавния бюджет. В Габрово той се осъществява със съдействието на Дирекция „Бюро по труда” – Габрово.

Целта на проекта на КНСБ е повишаване на възможностите за успешна реализация на пазара на труда на лицата от рисковите групи.

Общински съвет за намаляване на риска от бедствия изпраща за съгласуване "План за защита при бедствия в община Габрово"
28 август 2024
Важна информация във връзка с организацията на движение на 29 август и финала на 71-та Международна колоездачна обиколка на България
29 август 2024