Тази седмица в Габрово ще финишира 71-та Международна колоездачна обиколка на България, която тази година минава и под знака на 100 години от провеждането на първата колоездачна обиколка на страната ни.

Големият финал е на 29 август, а днес през обхода на Габрово ще преминат близо 200 състезатели - 18 чуждестранни и 4 български отбора, които се състезават в четири основни категории: генерално класиране, най-активен състезател, най-добър катерач и най-добър млад състезател (до 23-годишна възраст).

В 15:00 стартира Етап 2, в който колоездачите тръгват от Троян към Казанлък. Очаква ги най-късото трасе от етапите (108,3км), но също така и прохода Шипка, където изкачването ще разпокъса групата със сигурност. Интересен елемент от престижната надпревара е, че освен медали за първите 3 места, спортистите се борят и за спечелване на фланелките за следващия етап Казанлък-Бургас.

Колоездачните състезания са много повече от просто спорт – те са символика, страст и битка за победа. Цветните фланелки, които носи всеки състезател, не са просто дрехи, а символи на престиж и постижения. В този спорт всяка фланелка има своето значение, а в предстоящата 71-ва Международна колоездачна обиколка на България, те ще бъдат олицетворение на върховите постижения на най-добрите.

Ето какво каква е символиката на цветовете:  

Лилавата фланелка не е просто отличителен знак – тя е символ на борбеност и тактическа изобретателност. Само най-устременият и проактивен състезател ще има честта да я носи, доказвайки своите умения не само със скорост, но и с постоянство и решителна тактика по време на състезанието.

Жълтата фланелка, спонсорирана от ДЗИ, които са Генерален спонсор на състезанието, се присъжда на лидера в генералното класиране – тази фланелка е символ на лидерството и величието.

Фланелката на точки е символ на върховите постижения в планинските етапи. Само най-смелият и техничен състезател, който покори стръмните изкачвания и остави конкурентите си зад себе си, ще заслужи честта да я носи. Това е награда за онези, които не се страхуват от височините и знаят как да ги превърнат в свое предимство.

Бялата фланелка е не само отличителен знак за скорост, но и за обещание. Тя носи със себе си духа на младостта, амбицията и неукротимото желание за успех. Само най-бързият и решителен млад състезател, който успее да остави следа в надпреварата, ще има привилегията да я носи. Тази фланелка обединява спорта и туризма, показвайки на света най-доброто от българските природни красоти и спортни таланти.

За да проследите обиколката:

Абонирайте се за youtube канала, където ще бъде излъчввана на живо: https://www.youtube.com/playlist…

Следете информацията за обиколката и на сайта на Българска Федерация Колоездене - https://bgcf.bg/

Важна информация във връзка с организацията на движение на 29 август и финала на 71-та Международна колоездачна обиколка на България | Община Габрово (gabrovo.bg)

 

Изпращаме август със светлинен фестивал в „Шести участък“
26 август 2024
Габровският драматичен театър открива новия сезон с "Канкун"
26 август 2024