Фестивалът „Реките на града 2024“ - издание трето, официално е открит, мястото – преобразено, а габровци и гостите на града вече могат да се насладят на музикалната програма, да се включат в работилници за семейства и млади хора, кино на открито, театър на сенките и много други дейности или просто да прекарат приятно под сянката на разположените чадъри, наблюдавайки реката. От името на кмета на Община Габрово Таня Христова, зам.- кметът Невена Минева поздрави участници във фестивала и припомни, че за трета поредна година Община Габрово, Младежки център-Габрово и Реките на града организират това свежо и очаквано събитие, което акцентира върху преобразяването на публични пространства, с помощта на изкуството, добрите идеи и младежкия ентусиазъм. „Тук е и мястото да кажа, че само преди няколко дни на церемония на Наградите ПроКултура, организирана от Българската асоциация на работодателите в областта на културата, Младежки център-Габрово получи диплом за отличие в категорията „Фестивал“ именно за „Реките на града – Габрово – Младежки случки срещу течението“. Благодаря им, че не спират да са активни, постоянно търсят нови каузи и инициативи, които да обединяват не само тяхната младежка общност, но и нашето Габрово. Точно на тази енергия ще разчитаме, включвайки се в надпреварата за Европейска столица на културата през 2032 г.“ – подчерта още Невена Минева.

Събитието и тази година обединява множество партньори в каузата за облагородяване на връзката между Габрово и река Янтра. Като логичен партньор с мисията си да подкрепя изкуството и силата му да трансформира пространства се включва и Център “Кристо и Жан-Клод”.

В рамките на Реките всеки, които иска ще може да се включи в представянето на проекта за благоустрояване на крайречната зона на р. Янтра между Падалски мост и мост Христо Ботев в град Габрово, което ще се проведе утре - на 24 август 2024 г. от 17:00 часа в Център Кристо и Жан–Клод. Малко по-късно е предвидена дискусия с акцент как можем да съхраним и популяризираме нашето историческо наследство. Ще разгледаме някои от най-интересните антични и средновековни обекти в Габрово и ще обсъдим как да ги направим привлекателни за туризма и културния живот на региона.

 Почистването на Янтра с помощта на доброволци от екипа на dm България също е част от програмата, то стартира утре сутрин в 10:00 ч.

Музикалната програма между 23-и и 25-ти август ще предложи изпълнения на живо от габровката Русита Боева - вокалист на легендарната българска група „Ревю“, набралия популярност през 2024 етно ОрХестЪр ЗоР МаЖоР, както и NINIO & The Groovers с вокала Илин Папазян, който спечели сърцата на публиката в седмия сезон на „Гласът на България“. Друг акцент от музикалната програма на фестивала са групата Cool Den, които всяка година стават все по-популярни сред малки и големи.

Фестивалът е част от инициативата „Колективът за Габрово“, подкрепена от Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и Община Габрово. Проектът има за цел да вдъхнови общността и да ангажира младежите и експертите в съвместното създаване на нови пространства по бреговете на река Янтра, предлагайки нови възможности за културни и социални инициативи.

Всичко това, съчетано с природната атмосфера на река Янтра, обещава едно вдъхновяващо преживяване.

Цялата програма по дни вижте тук  Ето какво ви очаква по... - Община ГАБРОВО/GABROVO Municipality | Facebook

Галерия снимки

Представяне на проекта за благоустрояване на крайречната зона в Габрово
22 август 2024
Изпращаме август със светлинен фестивал в „Шести участък“
26 август 2024