На 22 август 2024 г. от 17.30 ч. в залата за събития на Регионален исторически музей – Габрово ще се открие изложбата „Габровци под Самарското знаме“, посветена на опълченците от Габровския регион (Габровско, Дряновско, Севлиевско и Тревненско). Експозицията е подготвена от РИМ – Габрово по покана на Областен управител – Габрово и със съдействието на Историческите музеи в Дряново, в Севлиево и Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, РИМ – Плевен и наследници на опълченци. Първата временна изложба в обновената сграда на РИМ е и първата, изцяло посветена на опълченците от област Габрово. Тя е мобилна, за да може да гостува в населените места на областта.

На 12 табла са представени снимки на 123 опълченеца от региона, от общо 1054 мъже, взели участие в дружините. Те са групирани по дружини – от Първа до Десета и конната сотня, съобразно първото записване на доброволците. Имената са осъвременени и на всеки е посочено родното място

Замисълът на автора, гл. уредник Катя Гечева е да застанем „очи в очи“ пред лицата на опълченци, за които се съхраняват снимки и портрети в музейните фондове. Визуализирани със съвременна техника са и тези, отпечатани в издания, вестници, каталози и др. Имената на мъжете – герои са публикувани многократно, масивите от документални източници са известни и използвани, но най-трудоемката задача е да се издири снимка на дадена личност, за което РИМ - Габрово благодари на предоставените от наследниците на героите изображения. Кратки информации са подготвени за Самарското знаме и облеклото на опълченците.

Освен мобилните табла в шест витрини са представени 30 бр. културни ценности на опълченци, които се съхраняват в РИМ – Габрово. Експонирани са частици от Самарското знаме, табло със снимка и медали на опълченеца Рачо Венков Колев, диплом за почетен гражданин на Габрово на Иван Н. Габровски, възпоменателни опълченски чаши, снимки, печатни издания и др. Акценти в изложбата са: възпоменателна сребърна чаша със златно покритие, която опълченецът Пенчо Недков Сватов получава през м. септември 1902 г. по повод 25 г. от Освобождението, и части от зимна опълченска униформа – шинел, ботуши, калпак.

Изложбата ще бъде отворена за посещение в периода 22 август – 08 септември от 9.00 до 17.30 часа.

Монтират се нови 165 предпазни пана
20 август 2024
В ход са текущи ремонти на улици
21 август 2024