Днес в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще отвори врати една нестандартна изложба. В заглавието й Gaudeamus Igitur разпознаваме думи от прочутия студентски химн и така разбираме, че Веселата къща е домакин на студентска изложба.

Тази година ДХС сключи договор за творческо сътрудничество с Великотърновския университет, факултет „Изобразителни изкуства” и изложбата е първата стъпка към конкретна съвместна дейност. Опитът на Дома в работата с творците може да бъде полезен на преподавателите и студентите, а изложбените пространства и различната публика са истинско предизвикателство.

Първото организирано гостуване на бъдещите художници с повече от седемдесет творби ще бъде и добра реклама за факултета по „Изобразителни изкуства”, обучаващ студентите по живопис, графика, скулптура, графичен дизайн и стенопис. Представят се десет графици, двама участват със скулптура, осем с живопис, четирима с плакати и седем с проекти за стенопис. Гости на откриването ще бъдат преподаватели от факултета (доц. Борис Желев, доц. д-р Светослав Косев, доц. Пеньо Пенев, доц. Иван Узунов), а също и някои от авторите. Така студенти, преподаватели и гости ще можем заедно да си припомним вечния „Гаудеамус игитур, ювенес дум суму...” – „Хайде да се веселим, докато сме млади...”. Изложбата ще бъде открита от декана на факултета доц. Желев.

Вечерта ще предложи и още едно изживяване – чрез музикалните изпълнения на четири млади пианистки от Музикален клуб „Весела”. Те ще посветят участието си на Ференц Лист, чиято 200-годишнина се празнува по цял свят.

Изложбата „Гаудеамус игитур...” може да бъде посетена до края на година.

На сн. „Арлекин” от Емануила Халачева

От 1 декември касите на Дирекция „Местни данъци и такси” ще работят с удължено работно време
30 ноември 2011
Община Габрово с награда за успешно реализиран проект по ОПАК
1 декември 2011