През месец август 2024 година Художествена галерия „Христо Цокев” отдава чест на Панайот Димитров-Понката по случай неговия 90-годишен юбилей. Той е скулптор емблема за българската традиция в това изкуство.

Роден е в Сливен през 1934 г., но бива най-често свързван с Велико Търново, където в публична среда са ситуирани част от най-известните му монументални пластики.

Габровската галерия разполага с една негова творба, която е озаглавена „Легенда за куманката”. Изящно изработената глава е в типичния обобщен и дори минималистичен стил на автора. В късния си период той мощно овладява всеки материал, като в случая говорим за дървото. С изключителна премереност и разбиране, Панайот Димитров изважда най-съкровената форма, която съдържа парчето гранит, мрамор или всеки вид дървесина.

Специфичният му подход към скулптурните проблеми му позволява да работи в темите за героичното, мистичното, митичното, исторически важните образи, портретния жанр и други. Още по-впечатляващ е фактът, че всичко, изваяно от известния майстор, е обработено изцяло на ръка чрез класическа техника и технология в скулптурата.

„Легенда за куманката” притежава елегантна обтекаема форма с инкрустирани акценти от камък и метал. Чрез опита и познанията си за скулптурна композиция, Панайот Димитров умело освобождава обема чрез акцент в негатив в задната част на творбата. Деликатната повърхностна обработка извежда визуалните качества на подбраната дървесина. Творбата безспорно стои скулптурно и мощно в пространството, с много умело решение за стъпване върху постамент.

Наблюдавайки пластичните решения на Панайот Димитров-Понката, ние можем да усетим онова спокойствие, с което той третира формата и изважда на преден план „духовното в изкуството”. Всяка изящна линия при неговите произведения кара зрителя вглъбено да обърне поглед към себе си.

Творбата „Легенда за куманката” на Панайот Димитров-Понката остава акцент на месеца до 13.09.2024 година. Художествена галерия „Христо Цокев” кани всички любители на скулптурното изкуство да се запознаят със силата на именития ваятел!

 

Частично затваряне на улиците „Хан Аспарух“ и „Хан Крум“ заради реконструкция на водопровода
12 август 2024
Априловски награди за литература
13 август 2024