Габрово беше един от четирите градове-домакини на предаването „Земята Агора” на Японската национална телевизия. В страната на изгряващото слънце то се излъчи в неделя вечер и беше посветено на нещата, които карат различните народи да се смеят и плачат.

Форматът на „Земята Агора” напомня на българското предаване „Другата България”. В него живеещи по света японци разказват за страната, в която се намират, а гости в студиото в Япония коментират и им задават въпроси.

В репортажите бяха включени Русия, Италия, Иран и България, като нашата страна беше представена с Габрово и габровския хумор. Предаването беше дълго един час, а на Габрово беше отделено най-много време. Градът ни пожъна и най-голям интерес сред публиката в студиото. Тя имаше възможност да задава въпроси пряко, чрез скайп връзка с Дома на хумора и сатирата. На въпросите отговаряше Такара Хашимото - японка, която живее в България от 7 години.

Чрез репортажи и анкети бяха представени габровските шеги, Домът на хумора, Карнавалът и Благолажът, а публиката живо се интересуваше от чашите за неканени гости, карнавалната работилница и габровските котки. Котката, чиято опашка символично режем в началото на всеки карнавал, неизменно присъстваше в ефир като декор от българското студио и провокираше любопитството.

Забележителностите и занаятите в Габрово също бяха представени с няколко минутно филмче, а подготовката на материалите за града ни отне на японския екип цели три дни снимки две седмици преди прякото предаване.

Заповядайте в коледната работилница
25 ноември 2011
Община Габрово подписа договор за над 6 милиона лева за развитие на културно-историческия продукт
29 ноември 2011