Остава точно една седмица до началото на Зеления фестивал на лятото Узана Поляна фест. Подготовката е в своя апогей, задачите много, а ентусиазмът – нестихващ. Любим на малки и големи, фестивалът се завръща за своето поредно издание през тази година „още по-свеж“ от всякога.

В деветото си издание Фестивалът се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите. И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най-голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии,  музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по-пъстър от всякога - забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци,  енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият - с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана пояна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона - може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест | Карта (gabrovo.bg)

Как да стигнете до фестивалното градче? Организаторите предлагат да използвате екологичните автобуси, които Общински пътнически транспорт Габрово пуска извънредно за дните 19, 20 и 21 юли. Стремежът е да се улесни пътуването до фестивала и да се подкрепи екологичния градски и междуградски транспорт.

РАЗПИСАНИЕ

НАПРАВЛЕНИЕ ГАБРОВО-УЗАНА

Автобусите тръгват от спирка АВТОГАРА, преминават през пл. „Възраждане“ и всички спирки от обществения транспорт по маршрута Автогара-Узана. Крайната спирка в м. Узана е до почивна база “Горски дом”, на 50 метра от фестивалното градче.

Петък, 19 юли – 12:00ч. – 15:00ч. – 18:00ч. – 19:00ч.

Събота, 20 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 14:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. – 18:00ч. – 20:15ч.

Неделя, 21 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 15:00ч.

НАПРАВЛЕНИЕ УЗАНА – ГАБРОВО

Автобусите тръгват от временната спирка при разклона за почивна база „Горски дом“. Крайната спирка в гр. Габрово е АВТОГАРА.

Петък, 19 юли – 13:30ч. – 16:30ч. – 23:00+ч.

Събота, 20 юли – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 13:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. – 20:30ч. – 23:00+ч.

Неделя, 21 юли – 10:30ч. – 12:30ч. – 16:00ч.

Цена на билет: 4 лв.

За деца*: до 7 години – безплатно; За деца до 14 години – 2 лева.

ВАЖНО! Последният автобус (23,00+ часа) в петък и събота вечер ще изчака пътуващите до приключване на вечерния концерт.

 

Предстои четвърта дезакаризация на терени и обработка против комари
12 юли 2024
Три златни медала от XVII Републикански фестивал на хората с увреждания завоюваха вокалните групи към Общинско дружество на инвалидите – Габрово
12 юли 2024