Богомил Живков е роден през 1946 г. в град Перник. Образованието си завършва в НХА София със специалност „Скулптура”. Авторът е лауреат на множество национални награди за скулптура. Представя се в редица изложби в Малта, Япония, Австрия и Чехия. Неговият усет за форма му позволява да участва и в различни по мащаб скулптурни симпозиуми. Художествена галерия „Христо Цокев” притежава няколко кавалетни творби на автора, които са високо постижение в естетиката на скулптурното изкуство.

Богомил Живков сам споделя за творчеството си: „Преди години, когато всеки от нас търсеше своето поле  на изява, моят път се очерта още в ученическите ми години благодарение на духовната връзка възникнала между мен и учителя ми по рисуване Любен Гайдаров.

В Художествената академия, където бях приет в специалност „Скулптура“ се очерта бъдещото ми развитие на скулптурното поприще.

През годините Съюзът на българските художници и Ателието на младите художници организираха много изложби, участвайки в които аз намерих своя път на развитие, оформих своето виждане за скулптурата. Тези участия, а също така и контактите ми с колегите ми помогнаха да открия свой собствен пластически израз на формите, своите идеи, които влагах в тях, стимулираха ме да търся нови пространствени и духовни  измерения.

В творбите си влагам идеята за красотата в изкуството, за любовта, за взаимоотношенията между мъжа и жената, за семейството. Като цяло ме вълнуват общочовешките теми: сътворението, Вселената, борбата между доброто и злото, единството между двете противоположности… Материализирани в моята пластика тези идеи се изразяват чрез хармоничното равновесие или противопоставянето на пластичните обеми, чрез играта на светлината и сянката, чрез ритъма на гладката и грубата фактура на материала. Моделирайки формата аз се стремя да я изявя от вътре навън, изпълвайки обема до максимум, вграждайки в нея вътрешните си преживявания. Реализацията на дадена творба често пъти е съпътствана с много терзания и съмнения.  

В изложбата си в ХГ „Христо Цокев” в град Габрово представям една малка част от моите търсения, било като идеи, било като пластични разработки. Включил съм също така серия от рисунки, направени във времето, изпълнени в сух пастел, сангин и креда.

Голяма част от моите творби се намират в галерии и частни сбирки у нас и в чужбина, а други са аранжирани в градски или паркови пространства.”

Изложбата се открива на 12 юли, от 13:30 часа в ХГ "Христо Цокев", зала "Япония" и ще може да бъде разглеждана до 28 август 2024 г. Скулптурът ще дари 6 свои пластики, които ще останат във фонда на Галерията.

 

Стартират дейностите по изпълнение на проект "СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА"
11 юли 2024
Промяна в маршрута на градския транспорт по линии 2,6 и 8
12 юли 2024