На 13 юли, събота, в 17.00 часа плащад „Възраждане“ ще се изпълни с приказно настроение  и детски усмивки. Това са датата, часът и мястото на втория фестивален ден от Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

Програмата ще започне с „Палавата питка“ - спектакъл на Куклен театър Сливен. Публиката ще може да се наслади на един по-различен и забавен поглед към приказката за палавата питка. Със своите приключения тя се опитва да намери своето „място под слънцето”. А с песенните си умения успява да приспи една Мечка, да разнежи Вълк и да въодушеви Лисица. Кое побеждава – хитростта или добротата? Сладката палава питка ще отговори на този въпрос!

Постановката е на режисьора Ивет Лазарова-Торосян, сценографията и куклите са на Диана Узунова, а музиката – на Гергана Василева. За приключенията на палавата питка разказват актьорите Мария Джойкева и Георги Янев.

В 17.50 часа Оля Христава ще се заеме със забавната, но и отговорна задача да учи децата как се изработват кукли за куклен театър. Творческата работилничка ще продължи до 18.30 часа, когато на фестивалната сцена ще излязат актьорите от Театър „Хамелеон“, Пловдив.

Спектакълът „Новите дрехи на царя“ на Андерсен е изпълнен с послания, които са много важни и днес. Театър „Хамелеон“ среща ценителите на театъра с темата за искреността, за глупостта, за властта и за лъжата, която, повторена много пъти, се превръща в истина. Но всички те се подчиняват на една актуална за днешното време тема – показността. Художествен консултант на спектакъла е Анна-Валерия Гостанян, сценография – Мария Карамаркова, кукли – Ангелина Янакиева, музикална картина – по музика на Бах. Участват Даниел Русев, Даниела Русева и Цветелина Николова.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се организира от Фондация „ОТ БГ“в партньорство с театър ВЕСЕЛ - Велико Търново и  с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

 

Национален център „Музейно училище” с четири нови издания
10 юли 2024
Над 35 хил. лева допълнително за топъл обяд в Габрово
10 юли 2024