С гостуването на Куклен театър „Мостар“ ще започне Шестото издание на любимия куклен фестивал „Рачо и Дешка“ в Габрово. Актьорите от Босна и Херцеговина ще представят на публиката „Котаракът в чизми“.

Спектакълът е съвременен вариант на класическата приказка. Историята на умния и находчив котарак е разказана с много динамика и чар. Постановката очарова малкия зрител и го приобщава активно към действието на разказваната история, за да го доведе до щастливата развръзка – обичания от всяко дете финал на приказката. 

Режисурата на Елжбета Ейсимонт, изящната работа на сценографа - арх. Иван Цонев и музиката на Милен Василев са гаранция за добрия театрален продукт, достойно защитен от актьорите Ена Хусич, Диана Максумич, Неджад Максумич, Серджо Радош.

Началото е на 6 юли, събота,  в 17:00 часа, а мястото – Градинката с мечето.

Непосредствено след спектакъла Фондация „ОТ БГ” организира творческа и хореографска работилница с любимата куклена актриса Радостина Андреева.

Програмата на първият фестивален ден ще продължи в 18:30 часа с гостуването на Държавен куклен театър - Пловдив и техният забавен, образователен спектакъл „Чук и Пук“, създаден по класическия текст на Турбьорн  Егнер.

„Имаше едно време едно момченце. Казваше се Антон. То имаше в устата си зъбки – както всички деца. Но в едно от зъбчетата на Антон имаше дупчица. Там живееха две човечета, които се наричаха Чук и Пук. Чудни имена, но чудни бяха и човечетата.“ Постановката е дело на Стоян Ангелов, сценографията – на Диана Узунова, а музиката – на Гергана Василева. Участват Михаела Андонова и Наталия Василева.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се организира от Фондация „ОТ БГ“ с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

Юношите до 14 години на ХК „Чардафон“ са шампион на България
2 юли 2024
Забранява се къпането в хидротехнически съоръжения, реки и неохраняеми водни площи
2 юли 2024